петак, 5. јануар 2018.

Severna kapija - Glasovi u tami - Danijel Jovanović

Stara kapija, skrivena duboko unutar planinske šume, se ponovo otvara. Ovoga puta zlo ne ostaje samo sa druge strane već se tiho, poput nevidljive pošasti, širi po školskom imanju i čitavoj planini. Uprkos nadama da će ova školska godina proteći u bezbednoj atmosferi, Suzana i njeni prijatelji bivaju uvučeni u misteriju o kakvoj nisu mogli ni da sanjaju. Prošlost još uvek nije ispričala svoju priču do kraja.
Novu godinu započela sam novom knjigom. U pitanju je nastavak romana Severna kapija - Duhovi prošlosti, pod nazivom Severna kapija - Glasovi u tami. I dragi moji, drage moje, onako najiskrenije, među nama :), još uvek dolazim sebi. Danijel je ovog puta prevazišao sebe. Glasovi u tami su mi za nijansicu bolji od Duhova prošlosti u smislu da se vidi Danijelov napredak kao pisca. Knjiga je malo jezivija, mračnija i napetija nego prethodna, što joj daje posebnu čar.
Suzana, Ilija, Semil i Lila su ponovo u školi. Sa Suzanom je došla i Margita, čiju školarinu plaća nepoznati dobrotvor. Od samog početka školske godine kreću i nevolje. Deca čuju čudne glasove, nalik dečijima samo jezivije i nalaze staru Severnu kapiju otvorenu. Niko od njih nema predstave sa čime su se ovog puta susreli, koga treba da zaustave, zašto je kapija otvorena i ko ju je otvorio. Kroz brdo nevolja i niz opasnih sutacija saznaće kakvi to demoni opsedaju njihov svet, o ceremoniji koju treba da zaustave u svetu iza kapije i novotkrivenim moćima Ilije i Semila. Pored svih nedaća sa natprirodnim, Suzanu muče i brige oko sestre, naročito kada ova počne da popušta u školi i biva vidno umorna i iscrpljena.
Kao i u prvoj knjizi, i ovde nas Danijel upoznaje sa raznim bićima slovenske mitologije. Pored starih znanaca, lesnika, more, besova, ovoga puta tu su i besomar, psoglavi, vile, crna vila, zmija čuvarkuća i navi. E tu kod nava moram da zastanem. Po meni su to najtragičniji, najtužnijii i najgrozomorniji demoni u bilo kojoj mitologiji. Za one sa jeftinijim ulaznicama :) "Navi su izuzetno zli demoni nastali od duša mrtvorođene dece. Nevidljivi, osim za osobe rođene u istom času kad i oni, vrebaju od gluvog doba noći do prvih petlova, ispuštajući dečije glasove." Već i vrapci na granama znaju, koliko sam slaba na decu i životinje i sve što ima veze sa njima, tako da mi je pojavljivanje nava u Glasovima u tami budio jezu podjednako kao i tugu. Ajd da vidim nekoga ko će ostati imun na ovo:
Pomenuh gore da su Glasovi u tami jezivi, mračni i napeti. Evo i zašto. Dozu jeze budili su momenti kada deca čuju nepoznate glasove, kada navi opsedaju školu ili pokušavaju u nju da uđu i napadnu đake. Napetost srećemo na svakom koraku - da li će se deca izboriti sa demonima?, ko/šta je otvorilo staru kapiju?, kakva se to zagonetna ceremonija sprema iza kapije?, šta se dešava sa Margitom?, zašto je stalno umorna i iscpljena?, gde nestaje, naročito noću?... Sve to će vas držati na ivici stolice ili terati da grickate nokte. Ali kada dođete do pred kraj knjige, kada se sazna šta je ceremonija i da deca moraju da je spreče, kada bez mnogo razmišljanja o sebi i opasnosti u koju srljaju ulete među "zloće", tu ćete se odlepiti od fotelje i zalepiti za plafon! Jer čeka vas prava epska bitka!!! Svako od dece se, koristeći svoje sposobnosti i znanja, bori protiv zlih demona i duhova i svako od njih će pokazati hrabrost kakvom ni pojedini odrasli ne mogu da se pohvale.
Da li sam vam rekla da u ovoj knjizi ima krvi i smrti? Pročitajte i saznajte :D
Knjiga Severna kapija - Glasovi u tami izašla je novembru 2017. godine. Možete je poručiti na sajtu izdavača Otvorena knjiga ili kupiti u njihovoj novo otvorenoj u Požeškoj 128a u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар