недеља, 27. јануар 2019.

Proročanstvo Korota - Goran Skrobonja

Alfred Čester je počinio zločin iz strasti i zbog toga mora da bude kažnjen. U mračnoj bliskoj budućnosti, kažnjenici se podvrgavaju "Točku" i njihov um se kroz dimenzioni portal nasumice šalje na jedno od bezbroj odredišta u multiverzumu. Alfred Čester će se naći u sasvim drugačijem, čudesnom svetu gde je magija zauzela mesto nauke, usred bespoštedne dinastičke borbe za presto najmoćnijeg kraljevstva Arkama. Njegov dolazak je predvidelo drevno "Proročanstvo Korota" i sada je sve spremno za događaje koji će se odrediti sudbinu cele planete...
Ne verujem da među vama postoji iskreni ljubitelj knjiga i fantastike koji barem nekada nije pročitao nešto od Gorana Skrobonje. Svi mi znamo kako dobro piše, koliko su mu priče i romani zanimljivi i fenomentastični, a bogami i kakav je prevodilac. Međutim sve što sam do sada pročitala iz Goranovog pera nije moglo da me pripremi na fenomentastičnost koja me je sačekala na stranicama romana "Proročanstvo Korota".
"Proročanstvo Korota" se sastoji iz dva dele. Prvi je "Točak" koji počinje kao klasična naučna fantastika - budućnost, napredak, tehnologije. Kada Alfreda osude na "Točak" i prebace mu um u drugu dimenziju roman se pretvara u klasičnu epsku fantastiku. Imamo tu zakonitu naslednicu prestola i uzurpatora. Naslednica mora da se izbori za svoje pravo na vladanje, a u tome će joj pomoći ispunjenje delova Proročanstva, razna fantastična bića i plemena, kao i Alfred koji se našao u, za njega, malo više neobičnoj i čudnoj ulozi.
Drugi deo pod nazivom "Vojnici Korota" je esecijalna D&D epska fantastika. U dugom delu upoznajemo junake koji treba da ispune drugi deo Proročanstva Korota. Saznaćemo njihove priče, uplesti se u njihove sudbine i pratiti ih na putu do doline cveća crvenih suza gde treba da se sastanu sa Gospodarom koji će ih povesti u odlučujuću bitku protiv Zloumovih hordi. Za geekove i nerdove, u koje ubrajam i sebe, ovo će biti prava poslastica. Naročito za one koji su igrali ili igraju D&D ili kompijuterske RPG igre tipa Neverwinter Nights. A ljubitelji zmajeva će uživati jer ovde imamo jednog ne tako običnog, ali predivnog zmaja, pozitivca <3
Ono što kod ove knjige, takođe, fascinira jeste činenjica da je pisana kao dve odvojene novele krajem 80-ih, početkom 90-ih. Zamišljena je kao deo "Velike knjige o Arkamu". Za sada je ona nedovršena, ali ja se iskreno nadam da će nas Goran obradovati nastavcima u skorijoj budućnosti. Jer koliko god da volim Teslaverzum i Goranove horor priče, ovo mi je postalo njegovo omiljeno delo, jer mi budi nostalgiju i vraća u ranu mladost kada je malo ko u Srbiji znao za FRP tablične i kompijuterske igre, a ja ih krišom od sveta igrala i kroz njih, kao i kroz knjige, otkrivala magični svet epske fantastike.
Zanimljivost 1 - motivi iz novele Vojnici Korota upotrebljeni su u seriji grafičkih romana koje je objavila francuska izdavačka kuća Glenat, pod naslovom Les Combatants de Korot od 2002. do 2004. godine.
Zanimljivost 2 - roman obiluje divnim ilustracijama i mapom na koricama koje verno prate priče. Autor je jedan od naših najboljih ilustratora Zoran Jovičić.
Za druženje sa Goranovim junacima i lutanje predivnim Arkamom zaslužna je izdavačka kuća Strahor i hvala im neizmerno na tome. Iskreno se nadam, kao što već rekoh, da će saradnja Gorana Skrobonje i Aleksandra Tešića rezultirati nastavcima Velike knjige o Arkamu.

Нема коментара:

Постави коментар