петак, 26. март 2021.

Univerzum u nevolji - Petra Rapaić i Nešo Popović Shonery

 Univerzum je bio miran sve dok se nije pojavio Mirko Pladunjala, pisac čija knjiga može da izazove imploziju svemira. Univerzum ne sedi skrštenih ruku, i šalje, ne jedan, već dva tima, ne bi li sprečio pojavljivanje Mirkove knjige. 

U bespoštednoj trci sa vremenom, agenti se suočavaju sa političkim, gastronomskim i korporacijskim smicalicama, a lični problemi i nedoumice im nikako nisu od pomoći.

Hoće li ostati dovoljno peska u satu? Izdavači, pisci, kritičari, čitaoci, čuvajte se, posle Mirka više ništa neće biti isto.


Ajme mene, pa šta ovo dvoje uradiše?!?! Svaka im čast!!! Petra i Nešo su napisali jednu fenomenalno duhovitu i šaljivu, a opet jako kritičnu knjigu. Gle čuda, drznuli su se da dirnu osinje gnezdo i opletu po piscima, izdavačima, izdavačkoj mašineriji i sistemu koji stoji iza svega. Kroz lik Mirka Pladunjale ukazali su na sve probleme sa kojima se mladi pisci u Srbiji svakodnevno sreću. U celu problematatiku upleli su zanimljivu priču i tako dobismo zanimljivu mešavinu Pračetovskog sarkazma i Adomsovskog humora.


Mirko je napisao najbolju knjigu ikada! Nije problem to što niko neće da je izda, osim ako Mirko ne plati i čeka jedno 666 godina da ona ugleda svetlost dana. 
Jedan od problema, i to onaj manji, je što njegova knjiga bukvalno komira ljude. Ima li leka? Kako pacijenta probuditi iz kome kad joj se ne zna uzrok? Prvog pacijenta, Mirkovu devojku Jasminu Kovačić, slučajno će probuditi medicinska sestra Zorica, čitajući joj Anu Karenjinu. Da li su klasici lek za misterioznu bolest? 
I onda dolazimo do najvećeg od najvećih problema. Vreme do uništenja Univerzuma je 4 dana zahvaljujući Mirkovoj knjizi. Izdavanje te knjige se mora po svaku cenu zaustaviti! Sa Sankturije kreću dva tima kako bi rešila taj problem. Međutim, timovi imaju u svoje skrivene motive i boriće se za njihovo ispunjenje ne birajući sredstva. Jer ni na Sankturiji, ma koliko tehnološki naprednija od nas, ništa nije idealno. I oni imaju pokvarene političare, nesposobne direktore i zapošljavanje preko veze. 
Kakve veze sa celom priča imaju nepostojeća porodilišta, fantomski putevi kojih ima samo na mapi, biblioteka u podrumu, Srpska agencija za svemirska istraživanja i malo selo Žutilovke podno rtanj planine su nam Petra i Nešo maestralno objasnili u njihovom romanu.

Kao što već rekoh, roman Univerzum u nevolji je beskrajno duhovit. Smejala sam se kao blesava dok sam ga čitala. Ljudi su me ne retko čudno zagledali. Koja to budala još čita knjigu i smeje se? E pa ova budala se ne libi da se smeje na glas kad joj se nešto dopada i ako je smešno. Imala sam akcije da ukućanima čitam i prepričavam delove. Jadan Vlada, umesto da ga davim patuljcima i školom kad se čujemo, ja sam mu prepričavala Univerzum. I sad knjiga putuje sa njim po Evropi i krati mu vreme čekanja na granicama i po carinama.

Koliko god da sam uživala u čitanju, kraj me je malo razočarao. Mislim da su tu i autori i urednik napravili ozbiljan propust. Neću u detalje, iznela sam mišljenje tamo gde treba i delimično dobila zadovoljenje za razočarenje: Biće nastavka! JUPIIIII!!! :D I u njemu će to biti ispeglano. Verujem u Petru i Nešu, verujem da imaju još mnogo toga da nam kažu i napišu. Verujem da je ovo samo početak jednog lepog druženja sa ovim mladim i talentovanim autorima. 
Samo napred drugari, ova veštica vas voli! ;)

Нема коментара:

Постави коментар