петак, 16. март 2018.

Okultni savez Srbije - Dušan Jevtić

U paralelnom svetu, daleko od očiju smrtnika, veštice, volšebnici, vampiri i reptilijanci se udružuju na nacionalnoj osnovi i obrazuju saveze. Okultni savezi predstavljaju paradržavne tvorevine koje međusobno ratuju i sklapaju mirovne ugovore. Ponekad, dolazi do unutrašnjih sukoba, kao na primer, u Okultnom savezu Srbije.
Pre osamdeset godina babajage su svrgle vešticu Adalbertu sa pozicije starešine srpskih okultista. Adalberta se, međutim, nikada nije pomirila sa porazom i namerava da se vrati na vlast u velikom stilu...
Kako to obično biva, knjiga Okultni savez Srbije mi je, sasvim slučajno, privukla pažnju i pala šaka, hvala autoru Dušanu Jevtiću. 
Pre početka čitanja stvarno nisam imala pojima šta me čeka u ovoj malenoj crvenoj knjizi. A dočekalo me je ludilo, totalno ludilo. I opet, kao što to obično biva, sinopsisi umeju da budu strogi prema sadržaju knjige i čitaocu, jer nas samo delimično pripreme na zanimljivosti ili nezanimljivosti između korica. U slučaju Okultnog saveza Srbije, nema nezanimljivosti, verujte na reč :D
Albino veštica Adalberta nekada je bila osnivač i vođa moćnog Okultnog saveza Srbije. U četvrtom mondijalističkom ratu sa vlasti je svrgnu Babajage i u Srbiji uspostave totalitarni režim. Na početku priče, Adalberta radi kao biblotekarka na okultnom univerzitetu "Madam Glavacka". Sa kalfom Stepanijom, koja je ekspert za izumrle jezike, čita i tumači knjigu o počecima okultizma u svetu. Međutim, stranica nedostaje. I baš ta nedostajuća stranica će u Adalbertin ionako haotični život uneti još veći haos, vratiti joj sećanja na uspostavljanje Okultnog saveza Srbije, borbe koje su do njega dovele, probudiće stare rane i dovesti u život ljude koje je žella da zaboravi. A kao šlag na torti, postaće oruđe u rukama hermanarihovaca za prizivanje Odina, jedinog pravog okultnog boga iz Podnebesja. Adalberta će u celoj toj frci videti priliku da se vrati na vlast i ojača Okultni savez Srbije.
Dušan Jevtić je iskoristio svoje znanje istorije, diplomirani istoričar, i politike, master politikolog, pa je istoriju Srbije i aktuelnu političku situaciju prebacio u fantastični svet u kome umesto običnih smrtnika imamo veštice, babajage, volšebnike, magritere, vampire, drekavce, karakondžule, obratnike i ostala magijske bića. Svi oni se, kao i u stvarnom životu, bore za što bolji položaj na vlasti. U knjizi ćete pronaći mnoge paralele sa srpskom istorijom od bune protiv Turaka (Anadolski slivači strave), preko II svetskog rata (IV mondijalistički rat), do modernih promena - svrgavanja komunizma, uvođenja demokratije, davanja narodu slobode izbora i varanja na istima.
Knjiga je jako zabavna, na momente urnebesno komična. Delove, koji su mi se činili najzabavnijim, sam čitala suprugu, pa je čovek na posao otišao dobro raspoložen i propisno nasmejan.
Naravno, ima tu koje kakvih propusta, najviše uredničkih i lektorskih (stiče se utisak da tehnički knjiga nije obrađena), ali kako ja to volim da kažem "Prvi mačići se u vodu bacaju". Dušan Jevtić i Oklutni savez Srbije i te kako imaju potencijala. Iskreno se nadam da će neki ozbiljan urednik uzeti u obzir ovu malu slatku crvenu knigu, obraditi je i čitaocima i Dušanu dati priliku da se još dugo, dugo, dugo druže.

Нема коментара:

Постави коментар