недеља, 21. октобар 2018.

Usnuli zmajevi - Aleksandar Petrović I Miloš Petković

Usnuli zmajevi - Miloš Petković, Aca Celtic
ilustrator - Igor Krstić
U drevno doba, kada su vile i lesnici hodali šumama, patuljci u srcima planina tragali za zlatom, srebrom i draguljima, a kentauri posmatrali zvezde sluteći u njima proročanstva, zmajevi-čuvari Zemsveta zaspali su dubokim snom. Zli Crnobog je u podzemnom Koren svetu prizvao strašni Mrakobes, da bi potčinio narode koji žive na površini.
Zato je huk kentaurovog roga sa vrha mističnog Rtnja okupio Izabrane koji su poslednja nada za Zemsvet...
Upoznajte Izabrane - vila Kalina, vučji ratnik Vukman, patuljak Ugljen Maglenstopa, lesnik Drvolist, div Svetogor, kentaur Kitovras i duh predaka Srebrni car. Čudna i naizgled nespojiva, ali veoma funkcionalna i jaka družina koja će se u svojim avanturama pokazati kao veoma spretna i spremna da prevaziđe sve poteškoće na putu do cilja. Šumske životinje su verni pratioci ovih hrabrih "ljudi" i pokazaće se više nego korisnim u njihovim avanturama. 
Dok budete lutali predelima drevnog Zemsveta i družili se sa izabranima, bićete hrabri kao Vukman, oštroumni kao Kalina, stameni kao Drvolist, snalažljivi kao Ugljen, plemeniti kao Svetogor, mudri kao Kitovras i neophodni kao Srebrni car.
Iz dubina Korensveta, izroniće strašni Todorci, bauci, kikimore, Baba Jaga, krilate ale, omaje i ostala bića mraka, kako bi Izabrane omeli u njihovoj potrazi.
Pored drevnih bića koja su nastanjivala Zemsvet i Korensvet, u ovom romanu ćete sresti i staroslovenske bogove. Kakve veze Perun ima sa Izabranima? Kako Lada, Dajbog, Mokoš, Devana... mogu pomoći Izabranima? Koje će im to magijske predmete dati? Da li je Morana baš toliko loša i zla?...
Usnuli zmajevi su knjiga koja drži pažnju. Priča teče, upoznajemo se sa likovima, načinom na koji je odlučeno da će postati Izabrani, pratimo ih na putu do Rtnja i dalje u nepoznato, a sve sa ciljem da se probude zmajevi i porazi Mrakobes.


Roman Usnuli zmajevi koautorski potpisuju dve legende, Miloš Petković i Aleksandar Petrović - Aca Celtic. Za Miloša svi već znamo koliko i kako dobro piše, ali Aca je, meni lično, ovde OTKROVENJE! Njih dvojica su pustili svoje bujne mašte na volju, udružili ih i stvorili delo u kom će podjednako uživati i klinci i roditelji. 
Usnuli zmajevi su kategorisani kao dečija knjiga, ali ja ne delim knige na one za decu i one za velike. Kod mene se knjige dele na one koje mi se dopadaju, koje odgovaraju mom čitalačkom ukusu i koje su po mom mišljenju vredne, i one koje to nisu. Usnuli zmajevi su svakako u ovoj prvoj kategoriji visoko, visoko, visokooooo... na listi. Jer, veštica kad vam kaže, roditelji će je kupovati deci, ali će je krasti, kada deca zaspu, odu u školu, na igranje... kako bi i oni uživali u epskim avanturama Izabranih.
Za predivnu naslovnicu, kao i ilustracije unutar same knjige, zaslužan je čarobni Igor Krstić. Kao što se vidi na ove dve ilustracije, inspirisan divnom pričom, Krsta je pokidao sa crtežima. Ilustracije se odlično uklapaju u priču i prate je od početka do kraja. A na kraju... MAPA. E to je tek čista ljubav ;)
Potencijal ove magične knjige, prepoznala je i naša najveća izdavačka kuća Laguna, pa je Aci, Milošu i Krsti, širom otvorila vrata i pomogla im na putu buđenja Usnulih zmajeva.
S obzirom da je danas otvoren Beogradski Sajam knjiga, potražite štand Lagune. Verovatno ćete sresti divne autore, popričati sa njima i možda probuditi po nekog zmaja ;)


Нема коментара:

Постави коментар