среда, 5. децембар 2018.

Loza Pelina - Rosa - Dragana Ćosič i Aleksandra Savić

Klupko misterije počinje lagano da se odmotava. Rosa otkriva drugu stranu Jasmininog života nakom Andijanine smrti. Ono što je načeto u Magli biće delimično razrešeno, ali ipak će se nametnuti i neke nove neočekivane situacije  koje će zagolicati maštu čitaoca i naterati ga da pročita drugi deo ove sage u dahu. Život je čudo i ništa nije onako kako se na prvi pogled čini…
Roman Loza Pelina - Rosa je drugi roman autorskog dvojca Dragana Ćosić i Aleksandra Blagojević. Sa prvim romanom iz serijala Loza Pelina - Magla, autorke su pobedile na PortaLibrisovom konkursu Vrata knjige 2017. Magla je, barem što se mene tiče, napravila pravi mali BUM, a Rosa nastavlja tim putem i pravi eksploziju! ;) 
Rosa nastavlja tamo gde je Magla stala. Jasmina je na gorblju, nalazi poruku od Andrijane da je živa i da će joj uskoro sve objasniti... Koraci... Pojavljuje se neko... BUM! Kraj Magle, a početak Rose. Ne neću vam otkriti ko se pojavi, knjigu u šake i saznajte ;)
Mučena Jasmina, 5 godina misli da joj je najbolja drugarica mrtva. Na svu muku saznaje da su joj tih 5 godina sećanja brisana zarad sigurnosti, kako nje same, tako i čitavog natprirodnog sveta. 
U Rosi se objašnjavaju mnoge stvari koje su ostale nedorečene u Magli. Pored toga, saznajemo i neke nove, a bitne pojedinosti o protagonistima ovog serijala. Prvenstveno će to biti vampirica Klaudija. Kroz ritual vraćanja Jasmininih obrisanih sećanja, prvo se vraćamo u Klaudijinu bolnu prošlost i saznajemo zašto ne veruje u ljubav, kako je postala vampir, odakle bezgranična odanost Pelinovima i, ono što je meni bilo najinteresantnije, kako je postala najbolja ratnica i general natprirodnih. Nadovezjući se na Klaudijina sećanja, prošetaćemo i kroz Jasminina, saznati šta joj je sve obrisano, da li je konačno pronašla pravu ljubav, šta se dogodilo sa Andrijanom i dobiti odgovor na mnoga druga pitanja koja su postavljena u prvoj knjizi.
Veštim, i sada već prepoznatljivim i njima svojstvenim pripovedačkim stilom Dragana i Aleksandra grade jednu životnu dramu, ljubavnu priču, a u isto vreme i fantastičnu pripovest. Sve su to one nama lepo upakovale i opet nas počastile krajem od kog zastaje dah, od kog se ledi krv u žilama, koji izaziva noćne more... Epska bitka, pobeda dobra, proslava, srčani udar, bolnica, moždani udar, bol, suze, mrak... Tama je došla po svoje!
Dajem sebi za pravo da Draganu i Aleksandru proglasim kidateljkama živaca, level PRO, i kraljicama najluđih klifhengera. BRAVO DEVOJKE!!! 
Rizikujem da budem pristrasna, ali veštica sam pa moram, Rosa je jedan divan roman i pravo osveženje kada je fantastika u pitanju. Dragana i Aleksandra stvorile su fenomentastičan svet koji egzistira u odličnoj sinergiji sa našim "smrtnim" svetom. Natprirodnih bića ima koliko vam duša ište, preko veštica, vilenjaka, vampira, vukova, pa do raznih shapeshiftera, groznih šakala i lovaca kojima nije bitno da li je natprirodni dobar ili zao, bitno je da je mrtav. 
Međutim, ono što serijal Loza Pelina odvaja od knjiga sa sličnom tematikom jeste osobenost njihovih natprirodnih bića. Nisu to "čudovišta" na kakve smo navikli. Tako npr. vampir može biti i dobar i zao, što zavisi od njegovog "tvorca" i obuke koju će proći nakon pretvaranja u vampira. Sa svakom rasom natprirodnih je tako. Čak i šakali, koji su u biti zli, često pronalaze dobro u sebi i pomažu svetloj strani.
Serijalom Loza Pelina autorke su unele osveženje i novine u žanr fantastike. Što se mene tiče, fantastika je najdivniji žanr baš zato što autorima daje mogućnost da puste mašti na volju i, ako im se to dopada i uklapa u priču, stvore krave koje lete. ;) Jedna od osobenosti ovog serijala koja mi se naročito dopala je religija natprirodnih. Neću zalaziti u analize i tražiti dlaku u jajetu. Ukratko, svi natprirodni veruju u bogove i svece, imaju manastire u pećinama koji su nastali prirodnim putem, freske ne crtaju, one se same pojavljuju, u manastire može ući samo onaj čistog srca, pa bio to i VAMPIR!!! :D 
Roman Loza Pelina - Rosa izdala je, kao i prvi deo, izdavačka kuća PortaLibris u oktobru 2018. godine. Možete ga poručiti kod izdavača, na zvaničnoj Facebook stranici romana Loza Pelina - Magla ili na sajtu Delfi knjižara.

Нема коментара:

Постави коментар