уторак, 27. новембар 2018.

Severna kapija - Stranice od peska - Danijel Jovanović

Treća godina u "Severnoj kapiji" počinje nevoljom - stara kapija se otvara već prve noći po suzaninom dolasku na imanje. Vrlo brzo školu napada čudnovata strela, a čak ni policija ne može da pronače njenog vlasnika i nasluti njegove namere.
"Stranice od peska" predstavljaju borbu sa neuhvatljivim kandžama same smrti. Da li je ljudski život više od prastarih stranica knjige i može li ljubav pobediti ono što je u njima zapisano?
Odrastanje nikada nije bilo surovije.
U trećem nastavku serijala severna kapija, nastavljamo tamo gde nas je autor, Danijel Jovanović, ostavio na kraju drugog dela "Glasovi u tami". Već na samom početku jasno je da ovo nikako neće biti obična knjiga. Bliznakinje dele snove, košmarne snove o čudnoj knjizi i prikazi u crnnom, zajedno putuju u prošlost, a Margita dobija čudan poziv da se vrati u Severnu kapiju i nastavi školovanje.
U školi je sve po starom - Ilija je porastao, ali je i dalje "štreber", a Lila je i dalje lepa, moderna i maltretira sve oko sebe. Semil se, doduše, promenio, više se oslanja na svoje sposobnosti i pamet, a manje na dobar izgled i sportske rezultate. Nevolja je tu kao i uvek, što u liku nadzornice Nadžinski, što u natprirodnim silama koje u naš svet prolaze kroz staru kapiju škole.
Ta strela koja već prve noći u školi doleće i razbija prozor na Lilinoj sobi će deci ove godine doneti mnogo muka, nevolja i opasnosti. Suzana i Margita će "putovati" u prošlost kako bi odgonetnule misteriju strele i saznale još nešto o sopstvenoj prošlosti i razdvajanju. Ilija će pokušavati kroz vizije da sazna nešto više o vlasniku strele i njegovim namerama. Semil će svojim znanjem nemuštog jezika od životinja sa one strane kapije prikupljati informacije. A Lila, pa Lila će biti lepa i zla kao i uvek ;)
Danijel Jovanović nas u novom romanu upoznaje sa novim bićima slovenske mitologije. Na stranicama knjige, srešćete čumu, vodenjaka, rusalke i medveda Miloja. I ponovo se družiti sa starim znancima - vilama i lesnikom. 
Ovoga puta autor svoje junake dovodi u još veće opasnosti nego u prethodnim knjigama, što u stvarnom svetu, što u svetu sa one strane kapije. Kroz priču o Suzani i njenoj "družini" (da ih tako nazovem), autor suptilno provlači jedan od gorućih problema modernog vremena - vršnjačko nasilje. Svesno ili ne, Danijel nam daje i neka od rešenja ovog problema, ali ukazuje i na nedostatke i propuste kompletnog školskog i društvenog sistema. Pa tako, dok pratimo Suzanu i družinu u rešavanju misterije strele, pročitaćemo kako se Ilija "obračunava" sa nasilnicima, zapitati se da li nastavnici i roditelji mogu uraditi više i pomoći kako žrtvama, tako i nasilnicima. Jer, kako to Danijel, ovde u naznakama daje, a ja se u potpunosti slažem sa takvim stavom, i nasilnik je žrtva sistema i poremećenih porodičnih i društvenih odnosa.
Kad preživimo sve opasnosti romana, prebolimo prave i one lažne ljubavi, odigramo šah sa lesnikom i Milojem, pomognemo jedni drugima i sebi samima, uljuljkamo se u sigurnost i pomislimo da smo dobili happy end... E tada, tada, pročitamo poslednje poglavlje i epilog i imamo utisak da nam je Danijel na glavu sasuo ceo Severni ledeni okean sa sve santama leda u njemu. Nakon što sam zaklopila knjigu, želela sam da se smejem, vrištim, plačem i lomim sve oko sebe. Kraj... Kraj je nešto što svakako nisam očekivala, a što me tera da za narednim delom žudim kao žedan u pustinji za čašom piva ;)
Treći deo romana, kao i ceo serijal Severna kapija, namenjen je prvenstveno mlađoj čitalačkoj publici, ali i "matori" mogu podjednako uživati u njemu (ja živi primer :D ). Klinci će, pored uživanja u avanturama Suzane i njene družine, iz njega naučiti o bićima iz Slovenske mitologije i izvući važne pouke o životu, odrastanju, prvim ljubavima i svim nedaćama i lepim stvarima koje mladost nosi sa sobom. Nas matore vratiće u detinjstvo, podsetiti nas kako je to biti mlad i pun životnog elana i pomoći nam da bolje shvatimo naše klince i njihove probleme, ponekad izmišljene, a veoma često, a da toga nismo ni svesni, i one prave.
I ovog puta, tim koji pobeđuje, odradio je fenomentastičan posao. Autorka ilustracija Aleksandra Jevtović je ostala na visini zadatka i odradila predivne ilustracije koje odlično prate priču.
Izdavač je Otvorena knjiga, a knjiga Severna kapija - Stranice od peska ugledala je svetlost dana u oktobru 2018. godine pred Beogradski sajam knjiga.

Нема коментара:

Постави коментар