субота, 9. мај 2020.

Oruđe Bogova - Srđan Beljin

Buđenje drevne magije I deo - Čuveni hroničar Homer sa Hiperboreje došao je u posetu umirućem lordu Kristoferu Truboltu na Kliviju sa misijom da zapiše legendu koja je oblikovala svet.... Liroj Moran, Amai Zamai, Ršum Gorštak i Mapo Beltor okupljeni su od strane Nore, sveštenice boginje Megare za opasan zadatak sprečavanja dolaska Volšebnika.
Čuvari kapije II deo - Tabla je postavljena. Figure su podeljene. partija kreće... Sad!... Sudar bogova doveo je do pat pozicije, vreme je da smrtnici preuzmu figure i sednu za sto. Počinje nova igra.
Povratak Hadramiela III deo - Da li će družina uspeti da otvori svoje Kapije i time vrati drevnu magiju nazad na svet, ili će pak bogovi Klivije zabržati svoj tron - tajna je čiji se odgovori kriju u ovom, poslednjem delu trilogije....
Kao i svaka dobra veštica, od Deda Mraza dobih poklon za Novu godinu. I to, ni manje, ni više nego kompletnu trilogiju Oruđe Bogova. Knjige sam želela jer epska fantastika, jer D&D, jer mi se moglo 😉 Putovanje Klivijom trajalo je malo duže zbog nenormalnih okolnosti koje su nas zadnjih meseci snašle. Sada, kada je okončano, mogu mirne duše da kažem da ne žalim ni jedan momenat "protraćen" na čitanje.
U trilogiju Oruđe Bogova, Srđan nas upoznaje sa hroničarem Homerom i lordom Kristoferom. Kristofer pripoveda o okupljanju družine sa specijalnim zadatkom da otkriju Amulet bogova i otvore Kapije kako bi oslobodili drevnu magiju i omogućili povratak prvih bogova na Kliviju. Kako to obično biva imamo, prave bogove i uzurpatore, rat i proterivanje, spletke, zakulisane radnje u čijem je centru četvoročlana družina koju je okupila Nora od Bronzane Šume, pokajnica boginje Megare, zaštitnice prirode. Svašta će družinu snaći na tom putovanju, od saveznika koji postaju neprijatelji, preko neprijatelja koji postaju saveznici, do neočekivanih otkrića o njihovom poreklu i ulozi koja im je u ovoj velikoj igri dodeljena. Družinu čine čarobnjak Liroj Moran, Srbin (da! dobro ste pročitali Srbin) Ršum Gorštak, prognani patuljak Mapo Beltor i vilenjakinja, šumarka Amai Zamai. Svako od njih ima svoje vrline i mane sa kojim će ostatak družine morati da se pomiri i nauči da ih upotrebi za ostvarenje zajedničkog cilja. Pored osnovnog zadatka, kako avantura napreduje, družina će biti stavljanja na mnoga iskušenja, putovaće kroz druge ravni postojanja, dimenzije i vreme, ratovati, igrati na ivici života i smrti, drevna krv u njima će ključati, a sve će to biti praćeno budnim okom hroničara kroz priču lorda Kristofera.
Zvuči zanimljivo?! Eeeeeee... Ali tu nije kraj. Ovo u suštini nije klasičan roman epske fantastike. Oruđe Bogova je D&D sesija pretočena u književno delo. Ej bre! Tamo nekih petoro ljudi se sakupilo, rolalo kockice, a DM (Dungeon Master) Srđan Beljin je svoju zamisao i njihov Roll play skockao i pretvorio u roman. Znam, znam... Nije ni prvi ni poslednji, ali meni je čitanje Oruđa Bogova neverovatno prijalo. Nisam okretala stranice, bacala sam kockice. Nisam napredovala po poglavljima, ja sam se Level up-ovala. Nisam skupljala informacije, nego XP-ove i biflala stative i skilove. Oni koji su igrali D&D, Pathfinder ili neku od sličnih tabličnih, društvenih igara ovog tipa će razumeti o čemu ja ovde lupetam 😉
Da se razumemo. Ne kažem da je Oruđe Bogova masterpiece fantastike, ali svakako zaslužuje pažnju. Ima manjkavosti, nije da nema. Sam Srđan kaže da on nije pisac, nego DM. Svestan je svih mana i vrlina kojima se trilogija odlikuje. Ova trilogija je njegova želja da jedna D&D kampanja "izađe među svet", da sa nama zaljubljenicima u ovu igru podeli jedinstveno iskustvo FRP-ovanja. Jako je teško kada autor sam sebi mora da bude i beta čitalac i urednik i lektor... Tačnije da radi kompletan tehnički deo kako bi njegov roman ugledao svetlost dana. Da ne pričamo o promocijama i marketingu koji opet pisac sam radi. Ispade da je izdavačka kuća samo ime na papiru kako bi knjiga mogla da ima plasman u knjižare. I ovo nije usamljen slučaj... Ali to je tema za neki drugi post o kojoj bih mogla nadugačko i naširoko samo da imam malo više vremena 😉
U svakom slučaju, dajte šansu Oruđu Bogova. I pored svih "tehničkih nedostataka" ovde priča nosi delo i čini ga jedinstvenim. Možda se zaljubite u likove, možda vas priča kupi i povuče da probate taj D&D/FRP koji tako često pominjem.

Нема коментара:

Постави коментар