среда, 3. јун 2020.

Kletva Kainova III - Summus Deus - Aleksandar Tešić

Po završetku krvavih događaja u Medveđi, Vukman Goršić kreće u poteru za hodočasnikom koji šalje vojsku pošasti ne bi li probio sanitarni kordon. Nakon neuspele zasede u Beogradu, suočeni sa nemogućnošću da unište đavolju princezu, car Karlo VI pribegava ubistvu njenog muža i uzima joj sina za taoca... Međutim, zaverenici su u zabludi misleći da lepu Eleonoru drže u šaci... U Beč stiže Pali apostol, predvodnik vojske pošasti, i nastaje nezapamćeno krvoproliće. Za cara Karla VI jedini spas je da pošalje Vukmana Goršića da pronađe i uništi hodočasnika. U međuvremenu, opet izbija rat sa Turcima, Beograd je sramno predat, a malobrojna družina Vukmana Goršića otiskuje se na neizvesno daleko putovanje. Nastaje trka s vremenom i sa smrću...
Završi se i ovo putovanje sa Aleksandrom Tešićem. Obišli smo Srbiju, šetali Francuskom, lunjali po Austriji. Sreli mnoge zanimljive likove, neke stvarne, istorijske ličnosti, a neke plod Tešićeve fenomentastične mašte. Na tom putu, ometali su nas vampiri, saplitali nas, plašili, lovili... I to kakvi vampiri!!! Oni pravi, krvoločni, "zli", prirodni predatori. Saznali smo neke stvari o njihovom poreklu. Naučili čemu je u stvari bio namenjen sanitarni koridor u Srbiji koji je razgraničavao Austriju i Tursku. Sva ta saznanja, koliko god stvarna ili nestvarna bila, teraju čoveka da spava sa upaljenim svetlom ili da budi ukućane noću kad ustaje paleći sva svetla pa kuća blješti kao stadion za derbi u mrklom mraku komšiluka.
U trilogiju Kletva Kainova, Tešić nam je doneo malo drugačije tumačenje priče o Kainu i Avelju. Po njemu, zbog ubistva i kršenja jedne od 10 Božijih zapovesti, Kain je proklet. I tako nastadoše vampiri 😉 Neću spojlerisati detalje, bez brige. Širila se ta zaraza, a širila se i Tešićeva priča. Ako nam je u prva dva dela doneo tihu jezu, u trećem delu nas je predstavio do srži. Sa jedne strane imamo borce protiv vampira predvođene Karlom VI, u Austriji, i Vukmanom Goršićem, u Srbiji. A sa druge strane Palog apostola, hodočasnika i zavodljivu princezu Eleonora fon Švarcenberg. Ni jedna ni druga strana ne biraju sredstva u borbi. Mrtvih je na sve strane, krvi do kolena, straha iza svakog ugla... Čitalac se teško odlučuje za koji tim da navija. Jer koliko god ovo možda glupo zvuči, i vampiri su samo "ljudi" koji pokušavaju da prežive i izbore se za svoja prava 😉
Odavno je poznato da volim Tešićevo pisanje, ali trilogija Kletva Kainova zauzima posebno mesto u mom srcu. Sa njom je Aleksandar, po meni, pokazao kako se pisac godinama i kroz svoja dela razvija i napreduje. Na stranu, moja ljubav prema hororima i vampirima, Kletvom se vampiri vraćaju na velika vrata. Ponovo postaju moćni predatori, a prestaju da budu feminizirane, svetleće lutkice. Gospodine Tršiću, neizmerno Vam hvala na tome!!!
Kletvu Kainova III, kao i prethodna dva dela, izdao je Strahor. Najbrži i najlakši način da se ove lepotice nađu na vašoj polici jeste poručivanje preko njihovog sajta https://www.strahor.com/.
Poručite, raspakujete, upalite svetlo i uživate u čitanju 😉💜

Нема коментара:

Постави коментар