петак, 9. јул 2021.

A moglo je bolje - Goran Milenović

Pavle je mladi vojnik kome je  testesteron u punoj snazi. Proživljava vojničke dane onako kako mora, buntovan je i često ispoljava revolt i neslaganje sa nadredjenima, odnosno starešinama. Poseban je svakako, stvaran sa svim svojim oziljcima, unutrašnjim demonima, strahovima koje skriva u sebi. Sa njim se prisećamo jednog  vremena kroz radnju koja je označavala kraj i početak svega važnog u životnom dobu svakog pravog muškarca. Ovde mislim na generaciju momaka koji su ponosno,  hrabro i dostojanstveno odslužili vojni rok i dali zakletvu svojoj domovini. U knjizi je sve lepo uklopljeno, spojeno, od glavnog  lika, preko dijaloga, dešavanja,  do pojedinačnih situacija...  Čak su i scene intimnih odnosa sjajno su opisane bez ulepšavanja i uvijanja u ukrasni papir sa bespotrebnim šljaštećim tračicama i mašnicama. 


Mišljenja sam da svaka knjiga nosi poruku i da u sebi ima lepotu. Ova knjiga mi je to potvrdila. Volim kada se glavni likovi ogole do srži, jer se tada najbolje dopre u dušu i stvori prava slika u glavi tokom čitanja o protagonistima romana. Goran Milenovic je na maestralan način upravo to i uradio. Udahnuo je život i dušu glavnom liku , slikovito  ga preneo na papir i sačuvao od zaborava. Izuzetno cenim što autor pisanjem nije kalkulisao da se svima svidi i približi. Poštovanje i moj naklon za to i od srca preporuka za čitanje romana "A moglo je bolje".

Za kraj bih samo dodala da će se mnogi muškarci  tokom čitanja sa osmehom prisećati dogodovština iz vojske, jer svi su oni u suštini nekada bili po malo Pavle!

By BookFairy

Нема коментара:

Постави коментар