понедељак, 13. фебруар 2017.

Petruški zmaj - Milena Stojanović

U Petruškom zmaju, Milena nas vodi u jednu novu Srbiju punu magije, vila, patuljaka, mađionika, demona, ukorenjen u večnoj borbi dobra i zla.
Jedna zemlja – Srbija
Dve vere – paganska i hrišćanska
Tri brata – Zmaj, Vuk i Orao
Jedno proročanstvo – Dva moguća ishoda
Nekoliko dana pre šesnaestog rođendana Crep saznaje da ima dva brata. Tajnu koju su njegovi roditelji godinama skrivali prati kletva proročanstva, zbog kojih su svoja dva sina morali predati zlim silama. Crep za rođendan dobija vilinski mač, ali i moć preobražaja u obličje zmaja. Uči tajne magijskih veština od Vujina, starca kome niko ne zna broj godina, a koji je ceo život proveo uz Crepa, čekajući dan kada će krenuti u potragu za braćom i ka ostvarenju drevnog proročanstva, izrečenog od samih bogova. Boginja Morana, na sve načine pokušava da osujeti Crepa u planovima, sklapajući saveze sa mračnim silama, a sve s razlogom da se Trojstvo braće ne okupi, i ona zauvek ne bude uništena.


Kažu da žene ne umeju da napišu dobru epsku fantastiku?! O kako samo greše!!! Milena je pokazala i dokazala da žene stoje na istoj stepenici sa muškarcima kada je u pitanju dobra epska fantastika.
Priča se vrti oko mladog Crepa, čije detinjstvo biva prekinuto u 16-oj godini strašnim proročanstvom. I šta tu dobijamo? Ne dobijamo, kao u većini dela, junačinu, deliju, najmoćnijeg među moćnima, već dobijamo uplašenog dečaka koji se sa teretom koji mu je nametnut bori kako najbolje zna i ume u skladu sa svojim godinama. Crep je zbunjen, pokazuje iskreni strah, strepnju, tugu i dečiju nevinost.
I ostali likovi imaju dubinu. Čak i onaj, grrrrrrr…, iritantni i verom zaluđeni Držman, Crepov brat, nije jednoličan i dosadan. Vidi se da ga kroz život vode uvrenja koja mu je neko usadio u glavu i ne vidi dalje od nosa, što je i očekivano od mladića kome su raznorazni popovi usađivali na ovaj ili onaj način veru u jednog boga.
Vujin, ujedno i moj omiljeni lik, je posebna priča. Misteriozni starac, koji prati staru veru, ali poštuje novu, živi u sakladu sa prirodom i njenim zakonima, verni je pratilac i učitelj mladog Crepa. Njegova mudrost i znanje tek treba da pomognu dečaku u ispunjenju proročanstva.
Čitajući Mileninu knjigu, vratila sam se u neku drevnu Srbiju o kojoj veoma malo znamo ili uopšte ne znamo. Priča teče, nema zamornih delova, nema zastajkivanja. Svaka nova stranica te vuče da pročitaš još jednu pre nego što knjigu odložiš. Tamo gde možda i postoji nedostatak zbog mladosti i „neiskustva“ autorke, tu na scenu stupa njena bujna mašta, koja ne samo da nadopunjava taj nedostatk, nego ga anulira totalno.
Milena, dubok naklon i kapa dole!!! Donela si nam jedno divno delo i predivne junake sa kojima ćemo se, nadam se, još dugo družiti.


Knjiga Petruški zmaj je prva knjiga trilogije Proročanstvo bogova. Izašla je 2016. godine u izdanju Otvorene knjige. Za ovu godinu se očekuje nastavak, sa nestrpljenjem naravno!

by Weshtica

Нема коментара:

Постави коментар