недеља, 4. новембар 2018.

Ćudnovati događaji u Novogodišnjoj noći - Nebojša Petković

Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći - Nebojša Petković
Pre nego što sat otkuca ponoć u novogodišnjoj noći - rešavaće se sudbine tri ličnosti.
Pre nego što sat otkuca ponoć u novogodišnjoj noći – rešavaće se sudbine tri ličnosti. 
Jedan čovek naći će se u situaciji kakvu inače izbegava. Naizgled spontani susret izmeniće tok njegovog predvidivog života i odvesti ga na stazu neizvesnosti. Svaki pokušaj da s nje siđe, gurnuće ga još dublje u neshvatljive obrasce apsurda.
Jedna devojka dobiće indiskretnu poslovnu ponudu i u tome neće videti nikakav problem. Iako je samopouzdanje stekla na najtežim životnim ispitima, shvatiće da u određenim situacijama ono lako može da je napusti. Moraće da otkrije novu snagu ako hoće da preživi. 
Jedan stvor izabrao je stranu u drevnoj podeli. Sada, vekovima kasnije, nije siguran da je odabrao pravu. Da li je i njegova sudbina pitanje izbora? Da bi dobio odgovor, moraće da načini neke drastične poteze. Verovatno i da prolije mnogo krvi, jer… gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje (Jevrejima, 9.22) 
Ušuškana u toplo ćebe, samo sa upaljenom lampom na noćnom stočiću, uplovih u avanturu novogodišnje noći... WoW!!! Kakva je to luda avantura bila. Iskreno, očekivala sam krimić i policijske potere, a dobila ludi rolerkoster najčudnovatijih događaja i emocija koje čovek može da zamisli.
Roman se sastoji od tri priče, naizgled nepovezane. Prva priča, "Najluđa noć", počinje laganica, na novogodišnjoj žurci koju je protagonista pokušavao da izbegne i na kojoj osim dosade ne nalazi ništa zanimljivo. Međutim, jedan slučajan susret sa ekscentričnim gospodinom će sve to promeniti. Od kako mu Serafer Ruinov iznese svoje viđenje života, avanture i sudbine koju sami krojimo, za našeg junaka sve će se okrenuti naopačke. Pokupiće žensku sa žurke, u želji da bar malo razbije monotoniju, a dobiće ubistvo, krv, jurnjavu i glavu u torbi.
Druga priča, "Nepristojna ponuda", prati mladnu i zgodnu, ali ekstremno opasnu Unu. Ona od Serafera Ruinova dobija zadatak da zaštiti protagonistu prve priče. Time se njihovi životi ponovo ukrštaju, a Una, posredstvom mračnih, ili možda nekih drugih sila, postaje ubojito oružje u službi zaštite. Honorar koji dobija za posao i sve što joj se dogodilo, nateraće je da preispita svoj život i okrene ga za 360 stepeni.
Treča priča, "Izbor", upoznaje nas sa kolebljivim "zlim" entitetom Zogom, ili Radovanom kako više voli da ga zovu. Čudan zadatak na koji ga Serafer Ruinov šalje, napraviće od Radovana čoveka spremnog da sebe, svoje prohteve i život stavi u drugi plan kako bi spasao nekoga ko je čudnim i slučajnim, da li?, spletom okolnosti ušetao u njegov život.
Sve tri priče se, pored povezanosti preko Serafera, u nekom momentu prepliću, jer od reakcija protagoniste prve priče, zavise Unine akcije, a Radovan je sa njima povezan specijalnim zadatkom na koji ga je gazda uputio. U celu zavrzlamu, Nebojša je pametno ubacio i tajne organizacije, demone, anđele, onostrano i natprirodno. Iako su sudbine protagonista rešene na kraju ipak ostaju one tri tačkice koje čitaočevoj mašti ostavljaju na volju da odluči ko je zao, a ko pravičan, čiji su ciljevi časni, a ko se igra Boga koristeći ljude kao šahovske figure i za koga želi da navija.
U svom novom romanu Nebojša Petković ne izlati potpuno iz okvira fantastike, u kojoj sam navikla da ga čitam, već je kombinuje sa triler/krimi žanrom. Iako se na početku čini da je roman "Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći" priča o ubistvu u kojoj glavni protagonista preti da uleti u kliše žanra (nisam ubica, ali sam uleteo u stan žrtve i glupavo ostavio tragove na sve strane), Nebojša vešto u celu zavrzlamu uvodi onostrano i natprirodno i od obične priče pravi pravo malo remek delo od mešavine fantastike, religije, krimića, akcije i erotike. 
O da! Dobro ste pročitali erotike! Taj momenat je nešto što je mene u ovom romanu najviše začudilo. Nekako mi to nije išlo uz autora (gle čuda, znam čoveka lično! ;) ). Odskakalo mi je od njegovog karaktera i svega njegovog što sam ranije čitala. Međutim, baš ta erotika je ono što ovom romanu daje neki poseban šmek. U svakoj priči postoje scene seksa, petinga ili striptiza kojima je posvećena jednaka pažnja kao i, npr. scenama akcije. Nebojša je tu, po meni, uspešno zaobišao zamke koje takvo pisanje nosi, te su te scene zaista erotične, a nikako vulgurne i proste, kakve često u krimićima/trilerima umeju da budu. Kombinujući sve navedene žanrove, Nebojša nam je podario roman u kom se uživa, koji se gustira i traži se još, ako ne nastavaka, a ono bar još poneka priča iz Podnebesja.
Roman "Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći" izdala je izdavačka kuća PortaLibris u oktobru 2018. godine.

Нема коментара:

Постави коментар