уторак, 26. новембар 2019.

Severna kapija - Staze sudbine - Danijel Jovanović

Posle teške tragedije koja ih je zadesila, Suzana i Margita pronalaze čudesan način da se u Severnu kapiju vrate poslednji put...

Da, da... Dođosmo do još jednog kraja 😢💜 Kakvo je ovo samo putovanje bilo! Danijel nas je kroz četiri četiri knjige upoznao sa Suzanom, Margitom, Ilijom, Lilom i Semilom i njihovim školovanjem u prestižnoj školi Severna kapija. No, to nikako nije bilo obično, normalno školovanje. Pored onih klasičnih tinejdžerskih muka i problema oko ocena, drugova, nastavnika, zaljubljuvanja..., Danijel je priču začinio misterijom i Slovenskom mitologijom. Velika Petorka, kako sam ja u svojoj glavi nazvala aktere ovog fenomentastičnog serijala, se kroz četiri knjige susretala sa raznim zloćama i čudovištima, kao što su čuma, mora, veštica (a nisam ja 😉), todorci, navi... I sve ih pobedila. Kako? Zašto? Pa lepo, Suzana, Margita, Semil, Ilija i Lila nikako nisu obični tinejdžeri. Svako od njih poseduje dar koji im je pomogao u borbi protiv onostranog. U prve tri knjige, Petorka se kalila i pripremala za ono što ih je dočekalo u četvrtoj. A u četvrtoj ludilo!!! Dobili smo odgovore na sva pitanja koja su se otvarala u prethodnim delovima, saznali zašto su Suzana i Margita razdvojene po rođenju, odakle deci darovi, ko im je, ako ne računamo Danijela, četiri godine kuvao čorbu od pelina i zagorčavao živote i školovanje i dobili kraj kakav smo najmanje očekivali.
Pored fantastike koja je osnovna nit serijala Severna kapija, ima tu mnogo lepih i pametnih životnih priča i pouka. Danijel je majstorski kroz četiri knjige provukao i probleme sa kojima se "obična" deca svakodnevno sreću, ali i neke ozbiljnije teme, kao što je vršnjačko nasilje. Za onoga ko hoće da vidi, tačnije pročitano shvati, Severna kapija nije samo bajka, već i pouka, smernica koja deci, a i detetu u nama matorima, može pomoći da se izbore sa problemima na koje u životu nailaze. Severna kapija je jedna topla i dirljiva priča o odrastanju, sazrevanju i prijateljstvu. Iskreno, svako bi u životu poželeo prijatelje kakve je Suzana stekla u Severnoj kapiji.
Dve godine druženja sa Danijelom, Severnom kapijom i Velikom Petorkom, proletelo je kao tren. Na kraju, tužna sam jer je nema više 😢, ali sam i uverena da nam Danijel kuva nešto novo i zanimljivo 😉 Sa druge strane, srećna sam što zbog ovog divnog mladog čoveka i njegovog uspeha, zaslužuje ga i te kako, što zbog njegovih junaka koji su dobili najdivniji mogući kraj.
Jedva čekam da patuljci malo poodrastu, pa da Severnu kapiju čitamo zajedno 😁
Knjigu Severna kapija - Staze sudbine, kao i ostale knjige serijala, možete poručiti na sajtu izdavača Otvorena knjiga ili kupiti u Delfi knjižarama.
Uživajte! 💜

Нема коментара:

Постави коментар