субота, 22. мај 2021.

Smrt u ružičastom - Đorđe Bajić

 Dok ledeni decembarski prsti obavijaju Beograd, policijski inspektor Nikola Liman se nalazi pred najvećim izazovom u svojoj karijeri. Tajanstvena smrt plavokose lepotice Ivane Ružić, bivše žene ozloglašenog tajkuna Vida Koraća, izaziva nezapamćenu medijsku pažnju. Veliki je pritisak sa svih strana da što pre dođe do razrešenja ove misterije, makar to značilo da se pogaze pravda i istina. Liman na to nikako ne želi da pristane.

Još jedno druženje sa Nikolom bilo je pravo uživanje. Bajićev rad pratim još romana Ostrvo prokletih. Sa svakim novim romanom, u njegovom pisanju je primetan veliki napredak. Jako mi se dopada kada mladi pisac radi na sebi i svom usavršavanju. Đorđe to svakako radi na veliko. Napredak vrca iz svake rečenice. I ne, ne slažem se sa "teorijom" da je on domaći Nesbe. Nekako su mi njih dvojica neuporedivi. Ne zato što Nesbe bolje piše, nego zato što su im stilovi i priče totalno različiti. Nema kod Bajića tog Nesbeovog mraka i sivila. Više mi njegov stil pripovedanja vuče na Agatu Kristi i crno-bele krimi filmove, što i nije čudno kada se uzme u obzir da je Bajić izvrstan filmski kritičar i veliki filmofil.
Okosnica priče romana Smrt u ružičastom je ubistvo Ivane Ružić u noći nakon rođendanske zabave. Ubica je odmah otkriven, ali... Kako pratimo istragu koju vode Nikola Liman i njegov partner Dane, tako se klupko Ivaninog života odmotava. Na površinu isplivavaju mnoge tajne koje je poveravala bliskim ljudima. I kada nam se u jednom momentu učini da provalimo ko je ubica, motiv i način do samog kraja ostaju nejasni. U celu tu frku i trku oko otkrivanja ubice i zaštite svedoka, Đorđe odlično uklapa i pozadinsku priču o životu glavnog istražitelja, kao o njegov bračni brodolom.

Kao što je autor sazreo u ozbiljnog pisca krimića, tako i Nikola Liman raste kao detektiv i istražitelj. Od romana Žuta kabanica, preko knjige Jedno đubre manje i sa romanom Smrt u ružičastom, lagano upoznajemo ovog krupnog i opasnog policajca sa dušom od pamuka i sklonosti ka čašici. Bilo je momenata kada sam dobijala želju da Nikolu dobrano izlemam, da bih već u sledećem poželela da ga zagrlim i uverim ga da će sve biti u redu. A i pametan je taj Liman. Ima u toj policijskoj glavi više nego što se na prvi pogled čini.
Ispričao nam je Bajić u ovom romanu jednu lepu i uzbudljivu priču o ubistvu i njegovom rešavanju. Pored plejade Ivaninih prijatelja i neprijatelja, zatim policajaca i inspektora, preko policijskog načelnika upoznajemo i ljude sa one strane zakona, advokate, duple agente, i gle čuda, pokvarene i korumpirane političare. A svi oni zajedno, na izgled bez dodirnih tačaka, pomoći će ili odmoći u istrazi.
Javna je tajna da je Agata Kristi za mene na večitom prvom mestu kada su krimići u pitanju. Sa svakom novom knjigom, Đorđe se penjao za jednu lestvicu, da bi se sa ovom, izjednačio sa Agatom. Sa nestrpljenjem očekujem novi Limanov slučaj i priču o njegovom privatnom životu.




Нема коментара:

Постави коментар