петак, 23. март 2018.

3 u 1 - Knjige magije I - IV, Grrrim i Hex

Knjige magije I - IV - Nije Gejmen
Tim Hanter je dečak koji poseduje magiju. Da li će je koristiti ili ne zavisi od njega, ali i od njegova četiri vodiča, trenčkoat brigade, koji su zaduženi da ga upoznaju sa blagodetima, ali i posledicama njenog korišćenja.
Ovu grafičku novelu sam pročitala iz čiste radoznalosti. Na to su me navele priče da je Dž.K. Rouling pokrala Gejmena stvorivši Hari Potera. Ja vezu nigde ne videh, osim što su i Tim i Hari dečaci koji nose naočare. Ček bre, i ja nosim naočare, da li to znači da sam čarobnjak, pošto znamo da veštica jesam?! :D U principu pričica mi je legla. Pitka je. Prikazuje malo drugačije aspekte magije od onih klasičnih na koje smo navikli. sve u svemu, lepo štivo za opuštanje i lutanje svetom magije.
Grrrim - Karen Duve
Stare, svima nama dobro poznate bajke ispričane na malo drugačiji način. Snežana je lažljivica koja vara sve oko sebe, ne bi li došla do svog cilja, udaje za princa. Žabac princ je pandur koji iskorišćava ćerku opasnog kriminalca kako bi mu se približio i poslao ga u zatvor. Uspavana lepotica spava kao i u staroj bajci, ali princ Filip, ovde Albert, radi sve kako bi ostao u životu dok se ona ne probudi, dijete, zdrav život i slične gluposti. Brat Veseli i Brat Laganica, priča o Isusu Hristu među bajkama?!?!?! I na kraju Crvenkapa koja živi u ukletom selu koje pohode i vampiri i vukodlaci.
Ovu knjigu sam jako, jako, jako, jakoooooo.... želela da pročitam i u toj želji sagorela. Ni malo mi nije legla. Imala sam utisak da su bajke prepričane, ali tako da budu interesantne odraslima. Da naglasim, veoma loše prepričane. Možda ja ne kapiram nemački humor, ali mi je Grrrim bio totalno gubljenje vremena. Sreća pa je kratka i brzo se čita. Eto jedne pozitivne stvari u vezi ove knjige!!! :)))
Hex - Veštica iz Blek Springa - Tomas Olde Hevelt
Blek Springs je miran gradić na koji je bačena kletva. Stanovnici ne mogu da ga napuste, osuđeni su da u njemu sačekaju starost i smrt. Stanovnike pohodi okovana veštica zašivenih očiju i usta. Veruje se da kada bi joj se veze raskinula da bi se na grad spustio Armagedon. Specijalno oformljeni tim u saradnji sa žiteljima Blek Springa radi sve da do toga ne dođe. Međutim, grupa tinejdžere rešava da "izađe iz podruma" i tada nastaje HAOS!
I još jedno razočarenje... Kapiram ja na šta je autor ciljao pišući ovu knjigu. Kapiram gde je tu strava, izolovanost, ludilo, što lično, što kolektivno, jedno zlo rađa drugo, strahovi, prokletstvo, mračna i napeta atmosfera, ponekad i preforsirano napeta ("Osećao je da im se neko zlo približava.")... Sve je to fino i lepo ukompovano, ali mene takve stvari jednostavno više ne rade. Možda sam pročitala i odgledala isuviše horora, pa sam postala neosetljiva... Ili me je život tome naučio... Ostaće misterija :D A najveće razočarenje, pored užasnog prevoda, uredništva i lekture (žalosno, ali jako ustaljena praksa za Vulkan :( ), jestu dve stvari. Prva je promenjen naziv knjge koja se izvorno zove samo HEX (veštica, prokletsvto, kletva, zlo), Veštica iz Blek Springa je dodato od strane našeg izdavača, kao da smo mi mali debili kojima je sve potrebno crtati (menjanje i skrnavljenje naslova knjiga je još jedna loša praksa pojedinih domaćih izdavača). Druga činjenica, možda i najgora, ona koja mi je "ogadila" knjigu jednom za svagda, jeste ta što Hex koji mi čitamo nije originalni Hex, već prevedena i prerađena knjiga namenjena američkom tržištu! Zašto bre?!?!?! Kapiram da je originalna, holandska verzija bila jezivija i zanimljivija od ove prilagođene i politički korektne. "Knjiga koju ste upravo pročitali razlikuje se od originalnog romana koji se pojavio u Holandiji i Belgiji 2013. godine.Radnja te knjige se odvija u holandskom seocetu. Završava se u znatno drugačijem tonu...." Još jednom ZAŠTO BRE?!?!? 

2 коментара:

  1. Moji momci su bili zainteresovani za Grrrim, pa je kupila i, naravno, svi smo je procitali. Opšta reakcija je bila: dooobrro, oookeeej...procitali smo i nije nam jasno što smo je procitali... Ja lično mislim da je knjiga bez veze. Ovo ostalo nismo citali, mada smo u Gejmena svi u kući zaljubljeni. Probaćemo sa Tim Hanterom da se družimo, pa javljam utiske. Hvala za preporuku!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Molim i drugi put :)
      Tim je fenomentastičan! Šteta što je Gejmen prestao da ga piše, pa ostale "knjige" nisu dobre kao ove prve četiri.

      Избриши