недеља, 25. јун 2023.

Frcokla od Smaragdonog mora - Brendon Sanderson

 


Frcokla od Smaragdnog mora je prvi od 4 romana iz Sandersonovog "Tajnog projekta" koje je napisao tokom "policijskog časa" za vreme pandemije onog zlog virusa čije se ime ne pominje (kao da je Voldemord lično, nanulicu mu). Kako bi ti romani ugledali svetlost dana Sanderson je pokrenuo Kickstarter kampanju koja se pokazala kao najuspešnija ikada. Za 24h kampanja je postigla cilj, a do kraja zaradila neverovatnih 41.7 miliona dolara. Tako je svet dobio Frcoklu, Priručnik Čuvarnog čarobnjaka: Kako preživeti srednjovekovnu Englesku i još 2 knjige koje tek treba da budu objavljene. Frcoklu i Priručnik je u Srbiji izdao MIPL i obe knjige možete nabaviti na njihovom sajtu.


A kad smo već kod izdanja... Lele, kuku... Što bi rekle babe. Mipl je postavio standard. Jeste knjiga malo većeg formata nego sto je uobičajeno, ali priča i ilustracije kompenzuju male nelegodnosti prilikom čitanja koje veličina izaziva. Što se mene tiče, sa tehničke strane, Mipl i Frcokla zaslužuju čistu desetku.


No da se vratimo na temu, a to je sam roman.
Jedini život koji je Frcokla poznavala u svom domu na ostrvu u Smaragdnom moru bio je jednostavan, ispunjen malim zadovoljstvima. Dani su joj prolazili u sakupljanju šolja koje su joj donosili mornari iz dalekih zemalja i u slušanju priča njenog prijatelja Čarlija. Ali kada je Čarlijev otac, vojvoda odlučio da ga povede na put kako bi mu pronašao mladu, dogodila se katastrofa. Frcokla je odlučila da ode sa svog ostrva i potraži Čarobnicu u smrtonosnom Ponoćnom moru. Usred okeana spora gde gusari gospodare, može li Frcokla da ostavi svoj jednostavan život za sobom i ostvari cilj ploveći morima gde jedna kap vode znači trenutnu smrt?


Frcokla od Smaragdnog mora je epska/gusarska avantura o putovanju morima koja nisu mora, već gomila spora koja mogu da vas ubiju ako li vam samo jedno oko zasuzi. Suočena sa svim opasnostima Frcokla ni jednog momenta ne odustaje od namere da spase Čarlija. Pa čak i ako to znači da izazove pobunu na gusarskom brodu, da nauči da barata sporama, da se bavi izumima i pronalazi nove načine da spore upotrebi u svoju korist. Od obične peračice prozora i sakupljačice šolja, Frcokla postaje neustrašiva heroina čistom igrom slučaja, a uz malu pomoć jednog pacova koji govori i Hojda, momka na kog je Čarobica bacila kletvu, pa je eto sada malo šuntav ;)
Iako bi neki rekli da je Frockla knjiga za decu, ne, nije. Jer pored lepršavog stila i lakoće kojom se čita, ovo je roman koji nam govori da je put do cilja težak onoliko koliko ga mi sami sebima predstavimo teškim. 


Ono što mi se kod knjige nije dopalo, jesu kraj, koji mi je suviše u stilu "mahnula je čarobnim štapićem i sve se samo od sebe rešilo i dovelo u red" i mešanje moderne tehnologije i fantazijskog sveta. Utvrda, jedan od gusara koji je nem ima magičnu tablu koja ispisuje i njegove i reči sagovornika. Oke, to sam progutala kao neki magijski predmet. Ali Čarobnica koja u svojoj kuli ima komandni centar svemirskog broda, e to mi je malo preterano. I na kraju je, između ostalog, uz pomoć baš te tehnologije porazi devojaka koja ta moderna čuda vidi prvi put u životu. Sandersone brate, volim ja fantastiku i fantaziju, ali baš da sam sisala vesla i nisam!
Ali!!! Uvek ima to ali... Ne očajavajte, priča je zaista dobra i vredi je pročitati. Jer ako ništa drugo u njoj je i jedan strašan zmaj koji voli da se nadmudruje sa pametnim devojkama.


Sve u svemu, od mene jedna solidna 4 i preporuka da roman nabavite i date Frcokli šansu.

Нема коментара:

Постави коментар