понедељак, 24. јул 2023.

Otpadnici: Slučaj treći - Anja Mijović


Andrej Popović i Uroš Stanić iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal rešeni su da razotkriju najgore zločine ne samo u sferi svog odeljenja već i šire, reagujući na svaku nepravdu koja im se prepreči na putu. Tim stavom stekli su neprijatelje među moćnicima, nasilnicima i lokalnim tabloidima. Tokom jednog rutinskog praćenja neočekivano nailaze na jazbinu trgovine ljudima. Reakcija je munjevita i odeljenje brzo rastura brlog zločinca.Međutim, time kao da su dirnuli u košnicu i samo razljitili ostatak roja...
U uzbudljivom trećem delu Otpadnika, serijala koji ostavlja bez daha, Anja Mijović nastavlja bespoštedno da otkriva sve maligne tačke srpskog društva.


Kupih, pročitah, odlepih!!! Ne, ne... Bukvalno odlepih. Znate ono kad vam kažu "Knjiga koja se čita u dahu", "Knjiga zbog koje nespavate", "Knjiga koja se ne ispušta iz ruku"... E pa Otpadnici su sve to i mnogo više. Oni su roman koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Otkraviće i najledenije srce, a one što misle da nemaju dušu naterati da plaču kao male bebe. E ja sam jedna od tih. Svašta sam u životu pročitala, gledala, slušala... Međutim, ništa me nije moglo pripremiti na ono što se nalazi između korica ove divne, ali brutalne knjige. Kao što rekoh najboljem žmuu na svetu, jako teško je bilo šta reći o radnji Otpadnika, a ne otkriti detalje, jer Anja je majstor da priču tako zaplete da je i najmanji zuc spojler. 


Kao i u prethodna dva romana, Anja protagoniste stavlja u neverovatne situacije, često ih dovodeći u najraznovrsnije opanosti, pa čak i na samu ivicu smrti. Kaže ona da su inspektori VTKa njena deca, e pa prc! U pojedinim momentima ih je toliko maltretirala da mi je više ličila na zlu maćehu iz Snežane i 7 patuljaka nego brižnu majku koja voli svoja čeda. Ipak, im je u najnevoratvnijim momentima pružala ruku spasa i tako mene sprečila da i sama postanem jedan od likova koje Vera, Peđa, Uroš i Andrej istražuju.
Sedim tako u fotelji, u kolima, na plaži na jezeru (svi me čudno gledaju), čitam i dobijem želju da zavrljačim knjigu u zid i krenem da vrištim, jer sam upravo prepoznala korumpiranog političara, beskrupuloznog tabloidnog novinara ili paparaca. Ipak, nastavim da čitam, i u pojedinim momentima žarko želim da nalupam šamare i Urošu i Veri i Andreju i Peđi i vrištim nešto iz fazona "Majku mu božiju imperijalističku, ne silazi u podrum ubica je uvek tamo!" 
Anja, ženo neverovatna, svaka ti čast! Kapa dole i naklon do poda za hrabrost, maštu i ideologiju koju u sebi nosiš!!! 

(I Hella voli Otpadnike. Nije Beka, ali ume da čuva :D)

Kao i u prethodna dva romana, Anja se bavi najosetljivijim temama u današnjem društvu, maltretiranjem i podvođenjem dece i sistemom koji na sve to žmuri. Ma šta žmuri, nosi debeli, crni povez preko očiju kroz koji ne može da se probije ni trunka svetlosti. 
Otpadnici su se kod nas pojavili nekako u isto vreme kao i u svetu film Sound fo Freedom oko kog se digla jako velika frka zbog teme kojom se bavi, a iza kog nije stao ni jedan veliki Holivudski studio. Film obara sve rekorde gledanosti, što Holivud i neke tamo moćnike dovodi do ludila.
I Otpadnici i Sound of Freedom se bave istom temom, stvarnim životom, i retkim ljudima koji su spremni da žrtvuju sve kako bi pomogli onima koji ne mogu sami za sebe da se izbore. Ni knjiga, ni film, nisu za one sa slabim želidcem koji kao i moćnici žmure dok najostljiviji pate. Iskreno se nadam da će se u svetu pojaviti više Balarda ili neki Uroš, Vera, Andrija, Peđa ili Katarina i povesti Krtaški rat protiv jednog od najgorih zala današnjice.

Otpadnike: slučaj treći možete poručiti na sajtu izdavača Čarobna Knjiga ili sačekati da se pojavi u knjižarama u vašem gradu. Iskreno, ja ne bih mogla da čekam ;) 


 

Нема коментара:

Постави коментар