уторак, 28. август 2018.

Leto - Patuljci i Vile #2 - Miloš Petković

Tetralogija "Patuljci i Vile" u duhu najbolje epske fantastike za decu i mlade, sa elementima slovenske mitologije i neizostavnim optimizmom u odnosu dobra i zla - zabaviće vas, na trenutnke uplašiti, ali i naučiti starim, dobropoznatim istinama o prijateljstvu, hrabrosti, mudrosti, dobru i zlu. Četiri dela ovog serijala, hronološki prateći promene u prirodi, donose četiri avanture imenovane po godišnjim dobima - "Proleće", "Leto", "Jesen" i "Zima". Pobediti zlo i vratiti prirodi izgubljenu ravnotežu - imperativ je ovih avantura!
Završetak kalendarskog leta, obeležih čitanjem knjige Leto, drugog dela tetralogije Patuljci i Vile, Miloša Petkovića. Kao i sa prvim delom, počela sam da čitam klincima, a završila sama :D Nikada neću odrasti :D
U najkraćim crtama, bez spojlera - Taman što su se Barbut i Gaja skućili i sredili, zla veštica Mora odlučuje da se osveti, izazivajući veliki šumski požar. Još jednom spas Vilinskog i Patuljačkog sveta je u rukama Barbuta i Gaje. Krenuće ovo dvoje hrabrih malih junaka u još jednu avanturu bez da stanu i razmisle. Ovde neće biti velikih bitaka, kao u prvom delu, već će do rešenja, Patuljak i Vila doći koristeći svoj, ne mali intelekt.
I u Letu, kao i u Proleću, Miloš nam donosi neke nove zaniljive, likove, koji će priču učiniti zanimljivijom, a pojedini i opasnijom. Opet nas uči novim životinjskim i biljnim vrstama, kao i bićima iz bogate slovenske mitologije. Sve to vešto je upakovano u prelepu bajku u kojoj će pored klinaca, sa podjednakim intezitetom, uživati i roditelji.
Mala preporuka za roditelje - Ne počinjite čitanje deci ukoliko kraj sebe nemate neku ilustrovanu enciklopediju ili vam računar i Google nisu pri ruci ;) Deca su radoznala, a Miloš im Letom veoma golica maštu i budi želju za istraživanjem.
Ja uživala u svakom napisanom slovcu. Mihajlo takođe. Jedva čeka da se večeras spakujemo u krpe kako bi nastavili sa čitanjem Barbutovih i Gajinih avantura. Konstantin je malo razočaran jer u knjizi nema vukova :D Međutim, na kućnom savetu, odlučeno je da Kole nije relevantan kritičar, pošto je jedino što voli da mu se čita bajka Tri praseta :D Ipak ovim putem apelujem na autora da u neku od sledećih knjiga ubaci nekog vuka i barem jednu dobru vešticu. Deca mi se silno nasekiraše što su sve veštice zle :P
Za uživanje u Letu, zaslužna je izdavačka kuća Pčelica. Uskoro se očekuju nastavci, Jesen i Zima, a ja se iskreno nadam da Miloš neće tu stati sa uveseljavanjem malih i velikih čitalaca.

Нема коментара:

Постави коментар