уторак, 30. октобар 2018.

Jezomor - Portret troprstog slikara - MLaden Stanisavljević i Miloš Petković

Jezomor - portret troprstog slikara - Miloš Petković i Mladen Stanisavljević
Slikar Isidor Ševarika nije govorio do četvrte godine. Roditelji su ga odveli na selo, kod vračare, i ona je pred vodeničnim točkom koji se okreće suprotno od kazaljke na satu bajalicom rešila taj problem. Kasnije, Isidor je Kamenoj vodenici platio visoku cenu, izgubivši dva prsta na tom, za njega, sudbonosnom mestu.

Susret sa zanimljivom ženom primoraće ga da se posle mnogo godina vrati u mesto sopstvenih košmara. Okružen grupom lokalnih momaka, sa kojima se družio još za vreme bombardovanja, uplešće se u klupko drevnog prokletstva neostvarene ljubavi i izdajstva za koje je i sam neraskidivo vezan. 
Ubistva u maglovitim planinama, plač ikona, uznemirenost usamljenog, srebrnog vuka i zov rudnika mlečnobelih zidova znaci su da se sablast iz prošlosti vratila, praćena čegrtanjem ukletih dukata.
Da, Jezomor se vratio da nastavi započeto i dovrši svoju kosidbu smrti.
Slikajući Jezomorov portret, Isidor će preći put od smetenjaka do hrabrog ludaka, pitajući se sve vreme hoće li se ta slika na kraju naći na prodajnom štandu ili će njegova završiti na baderi kraj starih, izlizanih čitulja.
Dinamic Duo u sastavu Mladen Stanisavljević i Miloš Petković povešće vas na uzbudljivo i stravično putovanje po Zaplanju. Prateći Isidora na putu od Niša do Gadžinog Hana, a zatim po planinama i vrhovima, šumama i gorama, upoznaćete i drevnu legendu koja je glavni krivac za događaje u romanu. Sve vreme čitanja, pratiće vas strava iz potaje, a dlačice na vratu će se kostrešiti kao da vam kroz sobu duva hladni Zaplanjski vetar. A onda će vas ova dva momka uljuljkati u mir i tišinu, samo da bi vam na glavu sasuli čašu ledene vode iz obližnjeg potoka i probudili iskonski strah od stavri za koje niste ni znali da mogu da vas uplaše.
U životu sam odgledala filmova i filmova i pročitala knjiga i knjiga sa horor tematikom. Opšte poznata stvar je da je Isterivač đavola jedini film koji me je ikada uplašio i naterao da palim sva svetla po kući prilikom odlaska u toalet. Sinoć sam zaspala sa upaljenim svetlom u sobi. Govori li vam to nešto o Jezomoru? ;)

Roman Jezomor - portret troprstog slikara obiljuje referencama na popularne filmove, tipa Odred protiv čudovišta, Gunisi; serije - Supernatural, tablične igre D'n'D, muziku, knjige koje smo svi kao klinci i omladinci voleli, rado gledali, čitali, igrali... Iako se radnja odigrava u današnjici, ono što ovu knjigu svrstava u starinske horore, pored strave u naznakama, jeste i to da nema preterivanja sa modernim tehnologijama (OGROMAN PLUS), spravicama koje svi koristimo, razbacivanja cyber izrazima i forama.
Iako horor baš i nije Milošev fah, a Jezomor je pisan totalno u Mladenovom fazonu, neprimetno je gde počinje jedan, a završava se drugi autor. Mladen i Miloš su savršeno spojili mladost i iskutvo, uklopili se kao lego kockice i napravili nešto u čemu će uživati svaki pravi ljubitelj horora.
Izdavačka kuća Portalibris je napravila pravi potez i "pustila" Jezomora na dan otvaranja Beogradskog Sajma knjiga i time mu pomogla da još brže krene u druženje sa fanovima.

Нема коментара:

Постави коментар