недеља, 13. јануар 2019.

Crni dijamant - Ksenija Pešić

Pre neki dan završih čitanje romana prvenca mlade autorke Ksenije Pešić - Crni dijamant. Utiske mi nikako nije teško da vam prenesem, što ću kasnije i učiniti. Problem mi je u pisanju sinopsisa, bez da otkrijem previše ili izbacim neki spojler. Ali hajde da probamo:

Svet Irath, a sa njim i čitav Kosmos,  je u opasnosti. Kraljica Kala Izida Isadora iz roda Aenaa, ne može da nađe pogodnog partnera sa kojim bi začela dete među stanovnicima Iratha. Jedina nada je Orkan, Zemljanin, Turski emigrant koji živi i radi u Parizu. Jednog dana, kada ode po rezultate analiza kod doktora za lečenje steriliteta, Orkan biva kidnapovan. Budi se u nepoznatom svetu, a na pleća mu se svaljuje spas Univerzuma...

To bi u najkraćem bilo to, čisto da malo zagolica maštu ;)
Odavno meni Crni dijamant privlači pažnju, ali mi je nekako uvek bežao dalje od veštičije ruke. Koliko sam želela da ga pročitam, toliko sam se i plašila. Jedino što sam o knjizi znala, jer retko gde ćete naći opširniji sinopsis, a recenzije ne čitam pre romana, jeste da se radi o nekim vilenjacima i vampirima u svemiru. To mi je izazivalo takvu odbojnost i strah, da i kada sam imala knjigu u šakama i sredstava za kupovinu, uzela bih nešto drugo... Jer, bre, vilenjaci i vampiri nisu za svemir!!! 
O kako sam se samo prevarila!!!
Krajem decembra, ljubaznošću Lazara Vukovića, knjiga se konačno našla u veštičijoj pećini. Igrom slučaja, počinjem da je čitam baš prvog dana 2019. godine. Jednom kada sam kročila na Irath, nisam više imala želju da se vratim u stvarnost.
Ksenija je na Irathu stvorila jedan čudnovat i čaroban svet. Tamo se živi u skladu sa prirodom, nema novca, a svi žive u blagostanju i imaju dovoljno svega što požele. Jeste, postoji plemstvo, ali se status plemića zaslužuje na osnovu dobrih dela koja se za života urade. Svaka jedinka doprinosi rastu, razvitku i boljitku kompletnog društva. To društvo vodi kraljica, poslednja iz roda Aenaa, kreatora Kosmosa. Da bi dobila naslednicu, kraljica mora da nađe pogodnog partnera u jednoj od rasa koje naseljavaju planetu - Valerii - vampiri, Arkanii - čarobnjaci (veštice kako su ih Zemljani zvali), Gaenii - vilenjaci , Istarii - patuljci i Selenii - zveri. Pošto, trenutna kraljica Kala ne nalazi partnera među ovih 5 rasa, prinuđeni su da kidnapuju Orkana. I tu nastaje cela zavrzlama ;)
Kroz Orkanovo upoznavanje sa kraljicom, načinom života na Irathu, običajima i ljudima, saznaje se sve o ovom neverovatnom svetu. Ima tu i dvorskih spletki, ljubavi, mržnje, čežnje, nostalgije i prijateljstva. Kako se Kan navikava na novi način života, tako se i dvorani privikavaju na njega i njegove hirove i promene raspoloženja. Od nekoga ko im je bio najljući neprijatelj, nekoga koga su mrzeli samo zato što je Zemljanin bez duše, on postaje miljenik i poslednja nada za spas.
Iako je kompletna radnja smeštena u svemir, na nepoznatu planetu Irath, ovo nikako Crni dijamant ne svrstava u naučnu fanstiku, jer osim svemira, nema sa ovim žanrom nikakvih dodirnih tačaka. Putuju stanovnici Iratha kroz svemir, imaju najmoćnije oružje na svetu, ali ništa od toga nema veze sa tehnološkim dostignućima. Sve dolazi iz prirode i moći koje "vanzemaljci" poseduju. Ja bih ovaj roman svrstala u klasičnu epsku fantastiku, jer bez obzira što se pominju Zemlja i svemir, kompletan Ksenijin svet je magičan i obiluje magičnim i fantazijskim bićima. Ima i zmajeva! :D
Plete Ksenija tako priču, prvenstveno oko odnosa kraljice Kale i Kana, pa zatim i oko njegovog odnosa sa ostalim dvorjanima, oko kompletne istorije i mitologije jednog izmaštanog sveta, da bi nas pred kraj uljuljkala u lepotu i sigurnost. Taman kad pomislimo da je kraj i da je sve, kao u holivudskim filmovima sjajno, bajno i fenomentastično, pogodi nas ne atomska, ne nuklearna bomba, već čitav arsenal najubojitijeg svetskog oružja. Kraj ostavlja bez daha! Kraj ubija u pojam! Kraj zadaje bol! kraj stvara novu nadu! Kraj otvara milion novih pitanja na koja ćemo uskoro, nadam se, dobiti odgovor.

1 коментар: