понедељак, 24. децембар 2018.

Labudoliki paunovi moraju umreti - Neverovatni Miki


Ovaj uzbudljivi i napeti satirični horor-triler smešten je u budućnoosti gde sve funkcioniše kako smo danas zamislili. Misteriozne Kisele Kiše naterale su stanovništvo planete da sigurnost potraži ispod zaštitnih kupola - Kišobrana megalopolisa. Beogradom 2168. godine vlada Gradski Sinod i Patrijarh Grada, ljudi su pristojni, vaspitani, svesni važnosti poštovanja oktroisanih kanona, Porodičnog časa i , ništa manje, porodičnih vrednosti. U večeri kad je grad, konačno ispunivši sve zadate uslove, primljen u punopravno članstvo Saveza gradova, neko ili nešto počinje da ubija ljude po sokacima velegrada.
Pravi horor nastaje kada Neka Još Mračnija Sila za koju rade pripadnici KB-a ( Krstaške Bezbednosti) pokušava da zataška zločin kao da ga nije ni bilo...
Iskreno, od kako sam čula za roman "Labudoliki paunovi moraju umreti" Neverovatnog Mikija, osećanja povodom knjige su mi bila pomešana. sa jedne strane privlačila me je priča, a sa druge strane odbijala naslovnica i pseudonim autora. Šta se bre rođače kriješ iza nadimka?!?! Međutim, koliko Internet i Facebook u životu mogu da nam odmognu, toliko mogu i da nam pomognu. Navedenog autora imam među prijateljima na FB i poslednjoh par meseci sam počela aktivnije da pratim njegove postove. Privukao me je oštar jezik i stras sa kojom kritikuje trenutnu političku scenu. A onda sam počela malo da istražujem i o samom romanu i ukapirala da je to knjiga koju želim da pročitam i imam u svojoj kolekciji. Poručim roman, pročitam i oduševim se. Neverovatni Miki je sa razlogom Neverovatni.
Radnja romana "Labudoliki paunovi moraju umreti" smeštena je u dalekoj budućnosti. Budućnosti koja je direktna posledica vremena u kom živimo i izbora koje pravimo. Crkva je na vlasti, sve divno, bajno, krasno... Ali da li je?!?! Neverovatni Miki je kroz karikiranje državnih institucija, penjanja nemorala na pijedestal (rijalitiji i Beograd na S(l)avi), te satirično prikazivanje realnosti, izneo oštru kritiku današnje političke situacije u Srbiji. Britki humor, koji krasi njegove FB postove, i ovde je odigrao jednu od presudnih uloga. Još jedna od osobenosti ovog roma koja mi je odmah privukla pažnju i koja mi se jako dopala jeste i ta da ovde likovi ne igraju glavna uloga. Likovi su samo sredstvo da se dočara radnja i ispriča priča. Ne postoji glavni lik, nema pozitivaca i negativaca, svi su jednako i bitni i nebitni, svi su podjednako i crni i beli. Ovde su bitne situacije i događaji, kao i opis kompletnog društva budućnosti.
Ovo je roman koji će vas zabaviti, uplašiti, nasmejati i naterati da se zapitate "Kuda plovi ovaj brod?" U njemi ćete saznati zašto labudoliki paunovi moraju umreti, šta je to Krstaška bezbednost, kako funkcionišu pilule nano-rijalitija, šta je zilotija, čime se bavi Ekumenski centar za razvoj, upoznaćete Beograd na svetoj vodi, saznati čemu služi Beograd na hlebu i vodi, prošetati hodnicima Staračkog doma za umirovljene sveštenike "Purgatorijum", ali nećete poželeti da sretnete pripadnike Ministarstva inkvizicije ili, ne daj Bože, Deda Mraza i njegove male pomoćnike. Na kraju ćete otkriti koja je pozadina Masakra na Kaleniću koji je počinio najveći zločinac budućnosti Mesar, a koji je okosnica cele ove fantastične ludnice ;)
Neverovatni Miki a.k.a. Milan Aranđelović je novinar, književni kritičar, urednik magazina "Bookvar", satiričar i superheroj. Sa osmehom odbacuje "optužbe" da bi mogao da avanzuje u književnika.
"Razmišljam da podnesem tužbu protiv takvih ljudi", često kaže o ovim zlonamernim govorkanjima.
Živi na relaciji Beograd - Smederevo - Čarobna zemlja Oz. Za Smederevo kaže da je srpski Manaus na srpskom Amazonu.
Voli kokice, koka-kolu i stripove. Diže 120 kilograma iz benča, pretrči najmanje 10km svakog dana i cilj mu je da istrči maraton. Kada poraste voleo bi da piše scenarije za stripove.
Roman prvenac Neverovatnog Mikija "Labudoliki paunovi moraju umreti" izdala je Everest Media 2014. Drugi roman "Balada meda i krvi" izašla je u okviru izdavačke kuće Otvorena knjiga i koliko sutra će se naći na mojoj polici :D Nadam se da će nas autor uskoro obradovati još nekim novim romanom, jer me jako zanima šta ovaj zanimljivi mladi čovek još može da nam kaže i ponudi.

Нема коментара:

Постави коментар