петак, 15. новембар 2019.

Darkadija - Mina D. Todorović

Junake Darkadije nalazimo tamo gde smo ih ostavili u romanu Jaje, mleko, voda..., na Staroj planini. Dara i Vojkan su otišli da odmore glave i srede kuću, a Novak i Dragana dolaze ne bi li Novak rekao Dari da je voli... Međutim, pored prijatelja na Staroj planini nalaze i probleme. Sve više privatnih investitora kupuje imanja i grade MHE. Da li će ova četvorka uspeti da se izbori sa opakim investitorom koji je bacio oko na Darinu netaknutu Darkadiju, kako je društvo nazvalo njeno imanje? Zagnjurite nos u knjigu i saznajte 😉
U ovaj roman Mina je "upisala" sebe. Kroz događaje koje pratimo, jasno možemo da ukapiramo koliko ona voli prirodu i koliko je boli trenutna situacija na Staroj planini. Problem je veliki, problem je stvaran i ja kapiram da je Mina ovom knjigom htela da proširi svest dece o njemu. Da na jedan nevin, skoro dečiji način, dokaže i pokaže da se i kako se sa hijenama treba boriti.
Mina je Dara koja nesebično daje sebe i menja ljude sa kojima dođe u kontakt, naravno na bolje.
Mina je Novak, koji uz Darinu pomoć, odrasta i postaje bolji čovek.
Mina je Dragana koja izlazi iz ljušture i postaje prelepi leptir.
Mina je Vojkan, introvertni, ćutljivi, čudak, koji se otvara ka svetu i drugovima, nesebično im pomažući.
Mina je svaki od likova ove fenomentastične knjige. Knjige koja je fantastika bez natprirodnih bića, bogova, ratnika, prepuna magije. Magiju možemo naći u maloj Dari koja komunicira sa životinjama, menja ljude oko sebe, širi pozitivnu, kako bi se to žargonski reklo. Magija je na Staroj planini. Magija je u Minimum rečima i idejama kojima je isplela ovu toplu i dirljivu priču o odrastanju, sazrevanju i suočavanju sa problemima.
Kao što je u romanu Jaje, mleko, voda... dotakla gorući problem vršnjačkog nasilja, tako se u Darkadiji uhvatila u koštac sa ekološkom katastrofom koja preti Staroj planini. Ove dve jako ozbiljne i opasne teme, približila je deci. Ispričala ih je na način na koji oni to mogu da shvate i prihvate. Pored dece, ove romane bi trebalo da pročitano i mi odrasli, jer ono što je u njima opisano je, na žalost, surova realnost svakoga od nas. Iskreno se nadam, da će oni naći put do srca svakog čitaoca i da će, pojedinima, pomoći da shvate, prihvate i pokušaju da promene ovaj našom krivicom, ružni svet u kome živimo.

Нема коментара:

Постави коментар