петак, 15. јануар 2021.

Ogledalo - Danilo Todorović

 Tri šokantna ubistva.

David Antonov, plaćeni ubica, osvetnik, sveštenik...

Naručena su ubistva sedmoro ljudi. Svota sve smo ne zanemarljiva. Mete ljudi koji i te kako zaslužuju da to budu.

Detektiv i njegov partner Igor, rešeni da pronađu svirepog ubicu.

7 dana


David Antonov ubija svoju decu. Kako je plaćeni ubica, to mu ne pada teško, jer poslao ih je na bolje mesto. Misteriozni Gordan Lafolet ga unajmljuje da za velike pare ubije sedmoro ljudi. Na spisku Belzebub, Lilit, Leviatan, Mamon, Belfegor, Amon i Lu...er. Na svakom mestu ubistva David ostavlja specifičan potpis. Detektiv i Igor su rešeni da uhvate ubicu i stanu na put njegovim zločinima.


Sve drugo što bih rekla o ovom romanu, pokvarilo bi vam uživanje i čitanje, jer bi previše otkrilo. Ogledalo, kao roman prvenac, je i više nego dobro. Prepuno je simbolike, paralela i najnevoravtnijih obrta.

Na početku, preskakanje sa regular na italik, pa opet na regular, pa malo bold font, kao i preplitanje unutrašnjih borbi i monologa, prošlosti i sadašnjosti mi je stvaralo konfuziju. Čekaj stani, da li je ovo realnost ili David opet tripuje? Ček? Ovo je sada detektiv? I tako 6 dana. Poglavlja su podeljena po danima. Svaki dan novo ubistvo. A ubistva... Uf... Krajnje maštovita i gnusna. Ako im je cilj bio da šokiraju, e pa jesu. Da se razumemo, čitala sam ja svašta, ali ovde se stiče utisak da je sam autor pažljivo pripremao i osmišljavao svako od njih.

A onda je došao sedmi dan i kockice su legle na svoje mesto. Sve ono što mi je smetalo (osim promene fonta) i unosilo konfuziju tokom čitanja konačno dobija smisao. Osmi dan. Kraj je FENOMENALAN!!! 

I tako, od nekoga ko je danima lamentirao nad zlom sudbinom i proklinjao sebe što je uopšte počinjao sa čitanjem Ogledala, postadoh "fan". Danilu svaka čast. Prvenac, pa ovako dobar. I talenat i rad vidilji iz aviona. 

A da ne bude kako samo hvalim, bilo je tu par rupica, početničkih grešaka, ništa nepopravljivo. Meni bitno je da je talanat tu, da je stil jedinstven, a ostalo se sve sa radom i vežbom da popraviti.

I moram da dodam, Ogledalo se svidelo i Živki i Fibi, što se vidi iz priloženog 😉

Нема коментара:

Постави коментар