понедељак, 1. март 2021.

Sanjaju li androidi radnička prava? - Milan Aranđelović

 Srbija, daleka budućnost... Ili možda bliska sadašnjost. Šeri Načet, Lazara Hrebeljanović i jedna slika su jedini spas. Šta to preti? Ko to preti? Kako? Zašto? Gde? Kada? 


Kao što rekosmo Srbija. Neki bi rekli budućnost, nekima će zaličiti na sadašnjost. I jedni i drugi su u pravu. Stanovništvo je podeljeno na homiće i strojeve, sa različitim vrstama i podvrstama. Šeri je plaćenik, profesionalac, koji dobija veoma čudan zadatak. Lazara, haktivistkinja, sirijska izbeglica čiji su preci staroseoci u Beogradu na vodi, otkriva anomaliju u čijem je središtu Šeri. Nevoljno, oni će se udružiti kako bi spasili jednu sliku... Dorijana Greja... Ili možda...?!?!


Karikirajući moderno društvo, sa svim propratnim elementima, britkom satirom, Milan pogađa suštinu i poentu. Kritika društva se ovde vidi iz aviona. Ne štedi autor nikoga, političare, zakone, sistem, policiju, medije, crkvu i nas, obične smrtnike u koju god boju bili obojeni. Likovi su mu živopisni i različiti. Pa ćete tako na stranicama ove knjige, pored imaginarnih likova, sresti i mnoge poznate ličnosti, takođe iskarikirane, kao i neke izmaštane, a inspirisane stvarnim ličnostima. Autor se potrudio da nas, pored toga što se dobro zabavljamo čitajući Androide, natera da stavimo prst na čelo i zapitamo se u kakvom društvu to živimo i koliko smo spremni da prihvatimo promene, da li plivamo uzvodno ili puštamo da nas matica nosi.


Čitajući Androide, beskrajno sam se zabavljala. Na momente sam se tako glasno smejala da su me ljudi čudno gledali, naročito dok sam u školskom dvorištu čekala patuljke da završe sa časovima. I pored smeha, ovaj roman me treba shvatiti kao komediju, jer to nikako nije. Preporučila bih ga svakom ko razume satiru i ironiju. Nežnim dušicama, koje život gledaju kroz ružičaste naočare, a kojma su satira i ironija hirurški odstranjene, Androidi će biti trn u oku. Takođe, možda roman zažulja i neke dušebrižnike, zagrižene vernike, javne ličnosti, pod uslovom da ukapiraju gde autor cilja. Mnogi veliki romani, klasici su u svoje vreme bili zabranjivani i osporavani, a voljeni i čitani kasnije, mnogo kasnije. Moguće je da takva sudbina čeka i Androide i Milana, biti savremen, a shvaćen pisac, nije ni malo lako. 

ANDROIDI SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE!

Нема коментара:

Постави коментар