петак, 10. јануар 2020.

U.S.A. - Milan Aranđelović

Ujedinjena Sahara Afrike je raj na zemlji. Nekada pustinja, a sada plodno tlo, U. S. A. je uspela da, nakon katastrofe koja je uništila poznati svet, postane ključni igrač na međunarodnoj sceni. Zelene tehnologije, ljudska, hibridna i zelena prava su njeni glavni izvozni resursi koje milom ili silom nameće ostatku čovečanstva. Na domaćem planu U. S. A. je nominalni šampion u toleranciji, ali u praksi…
Eze je sin crnićanskog predsednika Republike. Abiona je ćerka hibridislamističkog trgovca amuletima. Oni moraju da skrivaju svoju ljubav od svih, a naročito od mržnje njenog brata Saadata. Kada njih troje kidnapuju, liše sećanja i zatvore u rudniku vode kojim rukovodi nemilosrdni Hrapavi Drilos, oni shvataju da je jedini način da se spasu međusobna saradnja, ljubav i empatija. A ovaj put nisu samo njihovi životi u pitanju već i budućnost krošnji i ustrojstvo samih korena iz kojih niče U. S. A. Hoće li razmaženi potomci biti dostojni svojih Očeva došljaka?
Čitanje ove knjige bila je jedna nezaboravna avantura. Priča je pitka i zabavna, lagana za čitanje.... Međutim, to je samo utisak koji se stiče na "prvu loptu". Ako hoćete, a znam da možete, da zagrebete malo dublje ispod laganica avanturice i, naoko, njanjave ljubavne pričice, naći ćete fenomenalnu satiru i kritiku društva u kome živimo. Kreirajući distopijske svet, pun čudnih, na momente grotesknog likova, Milan se osvrće na probleme sa kojima se savremeni čovek sreće, kao što su potrošačko društvo, zavisnost od interneta, naročito društvenih mreža, površnost, preterana religioznost koja naginje ka fanatizmu, verska i rasna diskriminacija...
I upravo to poigravanje sa realnošću, ples na tankoj žici, između odlične satire, "bljutave komedije" i groteske je ono što Milana izdvaja iz gomile. Njegovi likovi su nesvakidašnji i neobični. Nećete naći slične ni u jednom delu, jer ovi su plod isključivo njegove neverovatne mašte. Jer da se razumemo, bića i likove koji su glavni protagonisti Milanove knjige možda možemo sresti u snovima nakon dvadesetčetvoročasovne pijanke 😉. Samo u U. S. A. možete sresti gej mačora posvećenog veri, zaljubljenog guštera ,transrodnog nilskog konja sa krizom identiteta, pavijana geeka koji obožava zastarele tehnologije, Japance koji umiru od dosade, mačo sveštenicu Svetog HIV-a i mnoge druge živopisne i zanimljive junake i antijunake.
Ako tragate za knjigom koja će vas zabaviti, a u isto vreme i naterati da se zamislite, ako imate višak slobodnog vremena koje želite kvalitetno da potrošite, ako volite da plačete od smeha i vrištite od muke... onda je U. S. A. prava knjiga za vas. Iskreno, svaki minut koji potrošite na njeno čitanje će biti kvalitetan i ispunjen do poslednje sekunde. Ako mi poverujete na reč, pa pročitate ovo knjigu, volela bih da čujem i vaše mišljenje o njoj. 
Druženje sa Milanom Aranđelovićem svakako nastavljam i sa nestrpljenjem čekam  da vidim šta nam ovaj mladi pisac sledeće sprema. 

Нема коментара:

Постави коментар