четвртак, 11. мај 2017.

Atharon - Početak - Argent Hellion

U knjizi Atharon - Početak, paralelno pratimo dve priče.
U prvoj priči pratimo mladog Nikolasa Rejnsa - Nika, koji nakon završetka Osnovne škole nastavlja školovanje za Prelata, jednu od najmanje popularnih ratničkih klasa u Atharonu. Žureći kući da majci saopšti vesti o nastavku školovanja, zatiče ceo kvart u plamenu, a majku mrtvu. Naleće na Manserku koja ga nekim čudom ostavljau životu, ali teško povređenog. Nakon izlaska iz bolnice, porodica Roberta Ramparta, jednog od nastavnika Amorfijuma, škole za Prelate, ga prima u svoj dom. Tu Nik razvija neobično prijateljstvo sa njegovom ćerkom Viktorijom. Kao jako nadaren i spretan učenik, zajedno sa Krisom, drugom iz "odeljenja" predstavljaće njihovu školu na Godišnjem okršaju koji se održava u prestonom gradu Lusidi.
U drugoj priči, autor nas upoznaje sa Valirijom, Manserkom, i njenim bezimenim šegrtom. Valirija je nemilosrdna i iscrpljuje šegrta do krajnjih granica, što će dovesti do njegove smrti. U želji da ga vrati, Valirija se odlučuje na čudesno putovanje duše u dvore Avatara ne bi li ga vratila u život.
Nik i bezimeni šegrt su okosnica priče. Njihovi likovi su jasno formirani i čitalac lako može da se poveže i identifikuje sa bilo kojim od njih. Iako jedan uči za plemenitu profesiju, a drugi da postane nemilosrdni ubica, oba lika su mi podjednako draga. Ni sporedni likovi, Valirija, Viktorija i Kris, nisu ni najmanje zapostavljeni. Autor je svakom od likova posvetio podjednaku pažnju i oformio ih tako da ne odvlače pažnju od glavnog toka radnje, a da opet imaju svoje ja, svoje mane i vrline koje ih čine celovitima. Tokom čitanja se stiče utisak da su svi oni osobe od krvi i mesa koje su završile na stranicama knjige.
Svet je fenomenalno uređen. Svi mi koji smo proveli sate igrajući Neverwinter Nights na PC-ju, naći ćemo ovde poznate klase. Ima tu Warriora, kao najjače i najtraženije klase, Strelaca, koji su vešti kako sa lukom i strelom, tako i sa mačem, Mejdževa, žargonski naziv za Wizarde i Sorcerere, koji su koncentrisani na borbu magijama, i Prelata, klase healera, koja je zadužena za lečenje i podizanje morala vojsci. Nasuprot njima, tu su Manseri, nemilosrdne ubice, koje se podjedanako dobro služe svim vrstama magija, kao i oružja. Svaka klasa je jasno objašnjena - funkcionisanje, magije kojima se služe i oružja koja upotrebljavaju. Sve to čitaocu još više raspaljuje maštu i vodi ga u jedan fantastičan svet borbi u kojima podjednako dolaze do izražaja ratničke veštine, kao i veštine upotrebe određene vrste magija.
Podela na četiri klase i pojava Kobolta, kao zasebne rase su me posebno oduševili. Čitajući ovu divnu knjige epske fantastike, pred očima su mi bile scene iz već pomenute igrice (ne vučem paralelu, ali sam zaluđenik za NWN :) )
Iako mu je ovo prva knjiga, ozbiljnost sa kojom je uređena, počevši od odlične priče koja drži pažnju, preko tvrdih korica i fenomenalnog poveza, pa do svilenog obeleživača stranica (kako ga ja zovem), jasno je stavljeno do znanja da je Argent Hellion, iako mlad, veoma perspektivan autor. Nadam se da ću sa njim, njegovim knjigama i likovima imati prilike da se družim i u vremenima koja dolaze.
Oficijalna stranica knjige Atharon

Нема коментара:

Постави коментар