субота, 5. август 2017.

Šaptač - Donato Karizi

"Otkiven je stravičan zločin: šest odsečenih ruku poređano je u misteriozan krug i zakopano na proplanku u šumi. Pet pripada devojkama koje se vode kao nestale. Šesta ruka tek treba da bude identifikovana. Najstrašnije od svega jeste to što tela devojaka, bilo da su žive ili mrtve, nigde nisu pronađena. Iskusna istražiteljka Mila Vaskez i Goran Gavila, uznemirujuće intuitivni kriminolog, pokušavaju da proniknu u zagonetku: veruju da su uspeli da pronađu pravog osumnjičenog, sve dok se ne pokaže da zapravo ne postoji održiva veza između njega i svih nestalih devojaka, osim prve. Drugi slučaj kidnapovanja upućuje u potpuno drugačijem smeru, stvarajući više pitanja nego odgovora. Mila i Goran počinju da sumnjaju da je slučaj dodeljen baš njima kako bi preuzeli odgovornost kada se istraga pokaže kao beznadežna. Da li je sve samo slučajnost? Ili neko kopira prethodno ubistvo? Opsednuti slučajem, koji postaje sve napetiji i komplikovaniji, dvoje istražitelja shvataju da ne smeju verovati nikome – osim jedno drugom."

Zaboravite sve što piše u sinopsisu, jer vam ne otkriva ni jedan delić strahota i napetosti koje vas očekuju unutar korica.
Donato Karizi, kao neko ko je studirao pravo i kriminalistiku i ko se i te kako se razume u istražni proces i metode dolaženja do odgovora i pronalaženja ubice, nas vešto vodi svim stazama i stazicama, prečicama i zaobilaznicama u ovoj uzbudljivoj knjizi. 
Devojčice, ne devojke, najstarija ima samo 13 godina, su nestale. Pronađene su samo njihove ruke, ali 6 komada. Tim za istraživanje brutalnih zločina na osnovu analiza pronađenih ruku, kapira da je šesta devojčica još uvek živa. Tu na scenu stupa Mila Vaskez, iskusna detektivka za pronalaženje nestale dece i kreće trka sa vremenom.
Međutim, ni ubica, kog tim naziva Albert, ne sedi skrštenih ruku. Smišljeno im plasira jedan po jedan leš, navodeći ih na trag nekih drugih pedofila, ubica, silovatelja, sociopata... Metode kojima tim dolazi do rešenja Albertovih zagonetki, izolacija kojoj se sami prepuštaju zarad napretka u slučaju i ostale istražne zapetljancije su odlično opisani i fenomenalno uvlače u priču.
Jak utisak na mene su ostavili opisi mesta zločina, mesta na kojima je Albert ostavljao ubijene devojčice, psihološki profil svakog od zločinaca na koje je Albert skretao pažnju, pa i njegov. Vidi se da je Karizi u pisanju tih delova i te kako uživao jer su jako usko vezani za njegovu struku.
Paralelano sa pojavljivanjem leševa i radom tima za istrađivanje brutalnih zločina pratimo prepisku upravnika zatvora i kancelarije javnog tužioca o misteriznom zatvoreniku RK-357/9, kao i razmišljanja i strahove kidnapovane devojčice koja je zatvorena u "stomaku monstruma"... Kakve oni imaju veze sa trenutnim zločinima i celom pričom? E pa pročitajte knjigu i otkrite sami :)))
Ono, što po meni škripi u ovom romanu je karakterizacija likova, naročito detektivke Mile Vaskez, jer ovo je prva knjiga u njenom serijalu, koliko sam shvatila. Njena pozadinska priča je odlična, ima potencijal, ali je jako slabo razrađena. Kapiram da je to zbog same radnje knjige, da se čitaocima ne bi skretala pažnja sa glavnog toka. Ostali likovi su mu neubedljivi, reakcije su im mlake, nema ljudskosti u njima, što se očekuje od romana koji je inspirisan istinitim dogažajima. Obično kada čitan bilo kakav roman, uhvatim se za jednog lika i ne puštam ga :), ovde to nije bio slučaj, ma koliko se trudila mi se neko od detektiva ili, možda čak i sam Albert svidi.

Summa summarum, knjiga me je zabavila, što je, po meni, i poenta dobre knjige i pomogla da uživam u miru i tišini dok klinci spavaju. Svakako ću pročitati i Karizijev drugi roman o Mili Vaskez, Vladar iz senke. 

Нема коментара:

Постави коментар