уторак, 7. новембар 2017.

U vrzinom kolu - zbirka priča

Za početak, možda mi neki i zamere, ali moram, volela bih da pokušam da razjasnim pojam "vrzino kolo". Naravno, ne kažem da sam ekspert na tom polju, ali sam se potrudila da iščitam šta pametniji od mene kažu na tu temu :D
Vrzino kolo, vrzino guvno ili vilinsko kolo je prvobitno označavalo stvarnu igru u kolu koga igraju demoni, vile ili ale. Najčešća mesta za okupljanje i igranje su bili proplanci na kojima postoji matična energija, mesta koja se razlikuju po biljkama i životinjama i načešće su kružnog oblika. Vrzinom kolu se stupa u vezu sa demonima da bi se protiv njih na njihov način borilo, po principu "klin se klinom izbija". Naziv je nastao po imenu srednjevekovnog mađioničara Vergilija Vrzina.
Danas, vrzino kolo ima preneseno simbolično značenje nečega što je teško razrešivo i što je vrlo zapetljano, zbrku, metež ili začaran krug.
Izdavačka kuća Strahor i Mladen Milosavljević okupili su dvadeset i sedam autora (simbolično) i pred njih stavili zadatak da napišu priče o Vrzinom kolu. Po meni ni malo laka misija, jer svako ovaj pojam shvata drugačije, a očekivanja čitalaca treba ispuniti, jer i mi imamo maštu, pa to Vrzino kolo vidimo na svoj način. Probaću što kraće i bez spojlera da vam kažem moje viđenje priča iz zbirke.

OKULAR - MIK GERIS - Propali režiser, dobija priliku da snimi treš horor u 3D tehnici. Naravno, nevolje kreću, demoni se bude, a reziser se snalazi kako zna i ume. - Mnogi su se pitali, čak i kritikovali, šta jedan stranac traži u zbirci domaće folklorne fantastike. Meni je to bilo veoma zanimljivo, jer U vrzinom kolu, sam više doživela kao zbirku horor priča sa elementima folklora. Kao drugo, intereseantno je pročitati kako jedan stranac kapira Srpski folklor i narodna verovanja. Da se razumemo, imaju i drugi narodi "vrzino kolo", samo ga zovu i kapiraju drugačije.
AKO SMO VAS MI, SENKE SMO - RELJA ANTONIĆ - Priča o starom Bogu ili nekom natrpriodnom biću u potrazi za Vitor planinom i prelaskom u večnost. - Priča obiluje filozofijom i mistikom. U momentu čitanja mi nije naročito legla, jer ja za "dubokoumne" teme moram da budem u specijalnom raspoloženju. Ne kažem da je loša, ali pošto ja sve čitam sa pola mozga (druga polovina je usredsređena na slatka mala čedovišta koja dano-noćno prave svoje vrzino kolo), verovatno je nisam baš najbolje shvatila.
ULICA GLOGA - LAURA BARNA - Mračna i veoma hororistična priča o kući, čiji je prvi vlasnik bio Veselin Čajkanović, klaviru koji dominira istom i starom drvetu oraha koje je zasadio sam Čajkanović, a čiju seču, kao i kraćenje bilo kog bilja po dvorištu, je strogo zabranio. - Meni je ova priča jako legla. Na desetak strana autorka je uspela i da me natera da se zamislim, da poželim da pronađem i pročitam onaj deo Srpske istorije i predanja koji se ne uče u školi. 
ZAŠTO POSTOJE DAN I NOĆ - ILIJA BAKIĆ - Vračara i majka izvode obred kako bi dečaka izvukle iz katatonije i spasile smrti. - Preplićući narodnja predanja, verovanja i obrede, Bakić na jedan interesantan način donosi priču o tome šta je sve jedna majka sposobna da učini za svoje dete.
ROGA - ĐORĐE BAJIĆ - Ne, ovo Roga, nije skraćeno od Baba-Roga, već je naziv sela oko kog se vrti radnja priče. Priča predstavlja zbornik članaka i izveštaja o stravičnim zločinima koji su se dogodili u selu Roga. - U ovoj zaniljivoj priči, Đorđe Bajić, koji se, podjednako uspešno bavi filmskom kritikom i pisanjem, kombinuje stvarne zločine sa natprirodnim u jedan fin hororčić, koji bi bio idealan za filmsko platno. Na kraju, ne dajući nikakav konkretan odgovor, ostavlja čitaočevoj mašti na volju da sama odluči da li su zločini delo ludaka ili je taj isti ludak vođen natprirodnim silama.
ZAPIS - IVAN BRANKOVIĆ - Daleka budućnost. Tim istraživača dolazi na uništenu Zemlju u naučnoj misiji, ono što će naći, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. - Da ne znam ko je autor ove priče i da ga ne poznajem lično, sa vrha Avale bih smela da viknem IVAN BRANKOVIĆ!!! Ivan je ovde iskombinovao naučnu fantastiku sa narodnim predanjem i napisao priču koja ostavlja bez daha.
ZONA - MIHAJLO VITEZOVIĆ - Dvoje klinaca, Stevan i Vasilija, su se igrali u Zoni, mračno mesto u šumi ispunjeno tišinom. Jednog dana Vasilija nestaje. Stevan se gonjen ludilom i grižom savesti vraća u Zonu nakon 22 godine kako bi otkrio istinu o Vasilijinom nestanku. - Kao obična horor priča jako mi je legla. Vezu sa folklorom nisam baš našla, jedino ako autor Stevanovo ludilo i grižu savesti ne karaketriše kao lično vrzino kolo svog junaka.
SEOBA - MATILDA VELJKOVIĆ - Kuga! - Kroz stradanje obične srpske porodice, seobe zbog opake bolesti, autorka nam donosi jednu jezivu priču protkanu folklorom i običajima. Ovo moram opet da napišem, Matilda će znati zašto :D, uverena sam da Matilda, pored toga što odlično poznaje folklor i piše divna dela o njemu, može da postane i jedan od vodećih pisaca horora kod nas!
ZA NJIM ZVONA ZVONE - NENAD GAJIĆ - Mitar Blagojević je sin vampira, vampiri. Ima moći da vidi i upokoji vampire. - Svidela mi se priča. Odlično ukombinovani elementi horora i folklora. 
PRVI PUT S OCEM NA VAMPIRE - PAVLE ZELIĆ - Vampiri vladaju Srbijom! Otac, glava kuće, organizuje kockarsko veče sa vampirima u svojoj kući. Kada vrag odnese šalu, na scenu stupaju žena i deca. - Ja sam neko ko mnogo voli priče o vampirima. Ova Pavletova mi je legla "kao budali šamar". Vampiri na vlasti? Što da ne! Kockanje u život i ljudsku krv? - Daj još! Daj još! A sve to upakovano u neko davno prošlo vreme da čovek prosto poveruje da se ova priča zaista dogodila :D
ŽENA PORED PRUGE - BRANISLAV JANKOVIĆ - Rat, pruga, vozovi, devojka koja čeka i različak koji ratse uprkos svemu. - Kombinujući sadašnjost i sećanja, Branisal Janković je napisao veoma zanimljivu horor priču o duhovima. Na kraju čitanja sam se zapitala da li je bitniji život ili smrt, tačnije način na koji je smrt nastupila.
VODENICA NA JEZAVI - TIHOMIR JOVANOVIĆ - Mladić u starom, od oluje srušenom ambaru, u rodnom selu, nalazi stari medaljon i kreće da istražuje priču vezanu za njega. - Koliko mi se proča svidela, toliko i nije. Totalno su mi pomešana osećanja. Sa jedne strane sam imala utisak da čitam neki stari mit, predanje koje se prenosi sa kolena na koleno, upakovano u literarnu formu. A sa druge je to pakovanje toliko lepo i šareno, da je bilo nemoguće da mi se ne dopadne.
VILA IZVORKINJA ILI KAKO SU NASTALE VILE BUNARKINJE - TAMARA LUJAK Ljubomorna braća navode sestricu da skoči u bunar, gde se ona pretvara u vilu. - Ova priča mi je najviše ličila na bajku sa primesama folklora i horora u pokušaju. :( Nikako mi nije legla. Čak i ta tuga majke za izgubljenim detetom koja je osnovni motiv ove priče, mi je izgledala izveštačeno i usiljeno.

LAKO JE BITI BOG - ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ - Kako rimski vojni zapovednik postaje car, a zatimi otelotvorenje Staroslovneskog Boga... - Čitljiva i lagana priča. Svidelo mi se kako se Bogovi ponašaju u telu smrtnika, na koje muke i probleme nailaze i kako sa njima izlaze na kraj.
GLUVO KOLO - MLADEN MILOSAVLJEVIĆ - Priča o ovozemaljskoj svadbi i njenom parnjaku u svetu duhova. - Priča je puna folklornih motiva, verovanja, predanja. Stil i jezik totalno arhaični. Prijala mi je skroz na skroz. Nije Mladen za džabe urednik časopisa "Omaja" i ove zbirke.
DIVLJA KAPELA - DEJAN OGNJANOVIĆ - Danijel i Mladen nabasavaju na jezivo selo, usamljenu kapelu kraj puta i još jezivije događaje vezane za ta dva mesta, tražeći zanimljivu građu za "srpski gotik" film. - Da li je ovde potreban ikakav komentar, ako se uzme u obzir da je napisao čovek koji je doktor horora? :D U svakom slučaju, fenomenalna priča koja ledi krv u žilama!
ONA NIJE VEŠTICA - OTO OLTVANJI - Jedna sestra je veštica, druga nije. Jedna je popularna i mlada, druga starija i outsider. Možete li pogoditi koja z"zaslužuje da gori na lomači"? - Jako dobra i zanimljiva priča koja nam još jednom pokazuje da stvari nisu uvek onakve kakve ih vidimo. Zato, ne sudite ljudima prema pakovanju!
ZVEROBRAZ - LEGENDA O VITANU I KOŠUTI - MILOŠ PETKOVIĆ - Kao što sam naslov kaže, ovo je priča o velikoj nesrećnoj ljubavi, začinjena vukadlacima. - Predivno, predivno, predivno... Miloš se samo još jednom dokazao i pokazao da njegova mašta nema granica. I za njega, kao i za još jednog autora čija se priča nalazi u ovoj zbirci (ako nastavite da čitate, uskoro ćete saznati o kome je reč), važi - da napiše uputstvo za upotrebu praška za veš, ja ću ga sa apetitom pročitati!
DUG - NEBOJŠA PETKOVIĆ - Priča o agentu banke koji je došao u siromašni Južni distrikt da naplati dug za kredit od pokojnikove udovice. Danak u krvi?!?! - Oduševljena! Nebojša je u ovoj priči spojio distopiju, postapokalipsku i horor sa folklorom i narodnim verovanjima.
ŠINJEL - ZORAN PETROVIĆ - Priča o dva ratna druga i šinjelu koji spasava život. Ili još bolje - kako jedan skupi magijski predmet naplaćuje svoje usluge. - Kao i sve što Zoran napiše i ova priča o duhovima obiluje matom, zanimljivim zapletima i još zanimljivijim raspletima.
ZMIJA - SANJA SAVIĆ - Priča o Petru Petroviću, koga cela Vučija luka poziva za čaju na svatovima i laganom odumiranju njegove "profesije". - Interesantna priča o tome šta se događa kada se zanemare stari svadbeni običaji i jednom čaji oduzme njegova uloga. Jedino što mi je ovde zasmetalo je nedorečenost na kraju priče.
POROD - BRANKA SELAKOVIĆ - Priča o blizancima rođenim od strane poslednje čiste plemkinje, koji imaju svakakve natprirodne moći i koji se obučavaju da koriste protiv velikog zla koje preti ne samo njihovom selu, već i celoj Srbiji, pa i svetu. - Jako zanimljiva priča o natprirodnim blizancima, veštici i ratovima koji besne, u stvarnom svetu i onom "sa druge strane ogledala" kako bih ja to rekla.
U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM VREMENOM - GORAN SKROBONJA - Mladi lopov poslat je da ukrade jedan artefakt,  a zatim i daj taj sretfakt vrati njegovom zakonitom vlasniku. - Kada se ime Gorana Skrobonje pomene u nekoj zbirci, prvo na šta pomislim jeste neki horor,neka alternativna istorija.... Ovo što sam dobila nikako nisam očekivala. Priča mi je najviše zaličila na čistu epsku fantastiku, mač i magija tip, kad ono, pominju se neke spravice za razgovor na daljinu i neke oči koje lebde oko planete kao ostaci neke prethodne civilizacije koja je naseljavla prostore na kojima se radnja priče odvija. Kada na sve to dodamo Staroslovenske bogove, dobijamo jednu fenomenalnu priču, što nas dovodi do onog uputstva za prašak za veš o kom sam onomad pričala. :D
SUPA OD NEMUŠE - ALEKSANDAR TEŠIĆ - Dok bolesnom unuku koji se oporavlja od hemo-terapija, deda sprema supicu, priča mu o događaju iz svoje mladosti i potrazi grupe naučnika za čudotvornom biljkom koja leći sve bolesti. - Uživala sam čitajući Tešićevu priču. Odličan spoj folklora i fantazije. Samo ću vam reči da mi je na kraju priče zastala knedla u grlu, a suza umalo kanula.
DVE KAPIJE - BOBAN TRRIFUNOVIĆ - Zabrinuti brat psihijatru priča o sestrinom ludilu, nakon smrti muža i ćerke. - Sasvim lepo upakovana priča o ludilu, verovanjima, običajima i praznoverju koje ljude tera u ludilo. Priča me je jako pogodila priča, jer i u njoj, kao u dosta priča u ovoj zbirci, deca stradaju ili su protagonisti nesrećnih i jezivih događaja. Slaba sam na klinčadiju, pa to ti je :)
POSLEDNJI PUT U RAVNICI - DARKO TUŠEVLJAKOVIĆ - Svako selo u Vojvodini ima svog Zmajevitog koji ga štiti, zabranjena ljubav, Vojvođanski Romeo i Julija, nepostojeća svadba, stara prijateljstva... - Jako lepo upakovana i zanimljiva priča. Sama ravnica i čiše kojima priča obiluje, joj daju onu mračnu notu koju u pričama jako volim, a zmajeviti onaj deo folklora bez kog su dobre priče nezamislive :D
PLAVI PRAMIČAK - UGLJEŠA ŠAJTANAC - Kuda sve zelja za osvetom i odmazdom može da odvede čoveka? - Na ova i još mnoga pitanja Uglješa daje odgovor u ovoj finoj i zanimljivoj priči. I opet deca i opet stradanje.... Pa vi ljudi hoćete da ubijete ovu matoru vešticu?!?! :D

To bi za sada, bilo sve od mene. :D

Ako niste, ovu fenomenalnu zbirku mozete poručiti na sajtu izdavačke kuće Strahor

Uživajte u čitanju!!!

Нема коментара:

Постави коментар